Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорять питання збереження та розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу

У Харкові обговорять питання збереження та розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу

18 листопада об 11.00 в Центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) розпочнеться круглий стіл, присвячений питанням порятунку, збереження і розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу. Як відзначили організатори, мета заходу - привернути увагу до нинішнього стану унікальної пам'ятки культури національного значення, обговорити можливості та перспективи розвитку туристичної привабливості Шарівського замка.

У круглому столі візьмуть участь представники громадськості, бізнесу, туристичного сектора, історики, журналісти, вчені-реставратори, представники відділів культури і туризму районних державних адміністрацій та Харківської облдержадміністрації.

Голова правління благодійного фонду «Омріяна Країна» Олексій Толкачов озвучить перелік першочергових робіт, а також познайомить з планами створення міжнародного центру культури і мистецтв на базі Шарівського палацу.

Нагадаємо, що благодійний фонд «Омріяна Країна» зараз укладає договір оренди території Шарівського палацово-паркового комплексу строком на 25 років.

Довідка. Маєток "Шарівка" (сел. Шарівка, Богодухівський район, Харківська обл.) знаходиться в обласній комунальній власності. Площа парку - 39,3 га (у тому числі 15 га лісу, 3 га ландшафтних груп, 3,5 га галявин, 7 га споруд та 1,65 га ставків). Створення парку тісно пов'язане з історією селища, заснованого в 1700 р. осавулом Охтирського полку М.О. Шарієм, від імені якого утворено назва селища. Парк розбитий на схилах великої балки, яка прилягає до русла р. Мерчик, на основі природного лісу і фруктових садів. Шаровським парком в різний час володіли поміщики Ольховський, Гебенштрейни, Кеніги.

Композиційним центром парку є побудований на високому пагорбі двоповерховий замок-палац, який має 26 кімнат і три зали. Зовні будова і інтер'єри, стилізовані під готику, колись відрізнялися розкішшю і частково збереглися до нашого часу. Цей палац належить до найдавніших пам'ятників палацово-паркової архітектури України.