Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вакцини проти сказу, а також для профілактики дифтерії та правця незабаром надійдуть в регіони

Вакцини проти сказу, а також для профілактики дифтерії та правця незабаром надійдуть в регіони

Про це під час брифінгу розповів т.в.о. Міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, який 15 листопада відвідав Харківську область з робочим візитом. «В Україні була проблема з антирабічним анатоксином, але на сьогодні вакцина проти сказу закуплена на 100%, і скоро почне надходити в регіони. Крім того, на наше прохання ВООЗ виділила нам 300 тис. доз вакцини «Пентаксим» (вакцини для профілактики дифтерії та правця), яка вже починає прибувати в Україну. Всі вакцини до кінця року будуть поставлені в регіони», - підкреслив Василь Лазоришинець.

Т.в.о. Міністра охорони здоров'я нагадав, що завдяки зусиллям Кабміну вдалося прийняти зміни до проекту закону «Про лікарські засоби», які дозволили розблокувати використання більше 500 тис. доз вакцини БЦЖ, термін придатності якої закінчується у вересні 2015 року. Цей крок виправив критичну ситуацію із забезпеченням регіонів України цією вакциною до моменту завершення тендерних закупівель.

«Вакцина БЦЖ - російського виробництва, але вона була закуплена ще в 2013 році. Така ж вакцина БЦЖ тільки датського виробництва в 10 разів дорожче. Тому сьогодні ми будемо розглядати різні варіанти закупівлі нових вакцин», - зазначив Василь Лазоришинець.

Він також розповів, що в Міністерстві охорони здоров'я планують заздалегідь підготуватися до тендерних процедур на наступний рік, щоб забезпечити своєчасну закупівлю препаратів для лікування ряду важких захворювань. Таких як, наприклад, ВІЛ/СНІД.

«Ми звернулися до Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. З 1 грудня ми почнемо отримувати гуманітарну допомогу - медикаменти для дітей та дорослих з ВІЛ/СНІД і для лікування мультирезистентного туберкульозу», - повідомив Василь Лазоришинець.