Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Система вищої освіти України має бути інтегрована у Європейський простір вищої освіти та Європейський дослідницький простір. Інна Совсун

Система вищої освіти України має бути інтегрована у Європейський простір вищої освіти та Європейський дослідницький простір. Інна Совсун

Як повідомила сьогодні під час експертної зустрічі на тему: «Імплементація Закону України «Про вищу освіту» у новій редакції» перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, стратегія, запропонована на широке громадське обговорення, підпорядкована одній меті – створенню привабливої та конкурентоспроможної національної системи вищої освіти України, інтегрованої у Європейський простір вищої освіти та Європейський дослідницький простір.

«Після вступу нового закону, ряд постанов Кабінету Міністрів втратили актуальність. Це і скасування застосування кредитно-модульної системи, і порядок працевлаштування випускників. Тому що в новому законі зафіксоване право на вільний вибір праці після закінчення університету, і ряд інших постанов, які конче потребують змін для того, щоб можна було рухатися далі. Процедуру погодження цих документів ми запустили ще у вересні, хоча вона триває значно довше, ніж нам хотілося б», - сказала Інна Совсун.

За словами першого заступника Міністра, вже наступного тижня на засідання Уряду може бути винесено постанову про скасування ряду нормативних актів, які заважають університетам реалізовувати принципи автономії, надані їм новим Законом «Про вищу освіту». В першу чергу мова йде про розробку індивідуальних положень про організацію навчального процесу. Саме цьому питанню буде присвячено сьогоднішню нараду в Міністерстві освіти і науки з представниками університетів.

«Ми обговоримо те, яким чином можуть виглядати ці положення. Що має бути до них включено, а що ні. Ми сподіваємося, що університети поділяться власними ідеями та напрацюваннями, яким чином розробити власні положення про організацію навчального процесу», - сказала вона.

За словами Інни Совсун, наради з різних проблемних питань імплементації Закону «Про вищу освіту» будуть проводитися у Міністерстві освіти і науки України щотижня.

«Тема наради наступного тижня - розробка нових підходів до формування навчальних програм, з тим щоби ці програми включали в себе нові норми навантаження, як на викладачів, так і на студентів, яким чином це буде реалізовано», - повідомила перший заступник Міністра.