Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам’ять свого найвідомішого земляка Григорія Сковороди

На Харківщині вшанували пам’ять свого  найвідомішого земляка Григорія Сковороди

220 років тому 9 листопада Григорій Сковорода, досягнувши найвищого рівня душевного миру, відійшов у вічність, залишивши геніальну автоепітафію “Світ ловив мене, але не спіймав”. 7 листопада 2014 року на Харківщині відбулися IX студентські читання «Пильнувати я буду дороги свої»: Ейдос дороги в українській культурі та творчості Григорія Сковороди. У них взяли участь майже 100 студентів із університетів Харкова, Полтави, Черкас, Києва. У відкритті конференції взяв участь т.в.п. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Глушко, який відзначив актуальність філософії Сковороди і важливість роботи з молоддю.

Учасники читань активно обговорювали не тільки творчість найвідомішого українського філософа, а й моральний вибір людини ХХІ сторіччя та інші актуальні питання сьогодення.

Осмисленням цих питань присвячено було і конкурс есе «Поборник душевного миру». Участь у конкурсі взяли і 15-річна дівчинка із Макіївки Анжеліка Яковлєва, і всіма знаний автор підручників з алгебри Григорій Бевз, і письменники, і автори-початківці, і студенти харківських університетів. Його переможцями стали Марина Брацило (Запоріжжя), Тетяна Грицан-Чонка (Закарпатська область), Сергій Зінченко (Дніпропетровськ).

9 листопада громадськість Харкова вшанувала пам’ять Григорія Сковороди покладанням квітів до його пам’ятнику у Терасному (Соборному) сквері, а  також літературно-музичним заходом у «Книгарні Є», в якому взяли участь актор Микола Мох, Леся Кофанова (фолк-гурт «Грайна»), кобзар Назар Божинський і дует бандуристок «СтоДвадцятьЧотири».