Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Циркуляції вірусу грипу на поточний момент на території області не зареєстровано.

Циркуляції вірусу грипу на поточний момент на території області не зареєстровано.

Епідеміологічна ситуація з грипу в Харківській області залишається стабільною. Про це 29 жовтня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розповів директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. «Всупереч прогнозам про зростання захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, в області завдяки зваженим діям органів місцевого самоврядування, Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації та Головного управління Дерсанепідслужби України в Харківській області, в епідсезон 2013-2014 років вдалося не допустити росту і поширення грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Навпаки, захворюваність грипом за 9 місяців 2014 року знизилася на 60,9%, гострими респіраторними інфекціями - на 9,7%. Показники захворюваності населення Харківської області майже в 2 рази нижче, ніж по Україні», - зазначив Олександр Галацан. 

Як пояснила начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області Тетяна Колпакова, проведені на сьогодні дослідження свідчать, що на поточний момент домінуючим етіологічним фактором захворюваності в області є віруси парагрипу, аденовіруси, РС-віруси. Циркуляції вірусу грипу на поточний момент на території області не зареєстровано.

Також на засіданні Тетяна Колпакова розповіла, що в епідемічному сезоні 2014-2015 років на території Харківської області прогнозується спільна циркуляція штамів вірусів грипу, подібних A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Техас/ 50/2012 (H3N2) і відносно нового для України штаму вірусу грипу B/Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).

«Можливо припустити більш інтенсивний характер перебігу епідемічного процесу в поточному епідемічному сезоні в зв'язку з тим, що у населення відсутній імунітет до відносно новому штаму віруса грипу B», - сказала Тетяна Колпакова.