Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній державній адміністрації обговорено основні положення Закону України «Про очищення влади»

В обласній державній адміністрації обговорено основні положення Закону України «Про очищення влади»

 у малій залі ХОДА Юридичним департаментом обласної державної адміністрації проведено семінар з керівниками структурних підрозділів ХОДА та головами районних державних адміністрацій на тему: «Основні положення Закону України «Про очищення влади». У вступному слові директор Юридичного департаменту ХОДА Денис Дудник зазначив, що даний Закон, що набрав чинності 16 жовтня 2014 року, визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

«У строк до 26 жовтня цього року усім керівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування необхідно забезпечити неухильне виконання пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України
«Про очищення влади», – наголосив він.

Про основні положення Закону України «Про очищення влади» доповіла заступник директора Юридичного департаменту ХОДА – начальник управління правової та організаційно-контрольної роботи Тетяна Барановська. Особливу увагу присутніх вона звернула на ключові моменти, пов’язані з організацією проведення люстрації у відповідних органах.

«Кожною посадовою та службовою особою органу державної влади та органу місцевого самоврядування на виконання вимог статті 4 зазначеного Закону має бути подана власноручно написана заява, у якій зазначається про те, що до такої особи застосовуються чи не застосовуються заборони, визначені цим Законом, надається згода на проходження перевірки та оприлюднення відомостей. Така заява подається не пізніше ніж на десятий день з дня початку проведення перевірки у відповідному органі згідно з планом проведення таких перевірок, що має бути затверджений Кабінетом Міністрів України», – зазначила Тетяна Барановська.

Під час семінару окрему увагу також звернуто на необхідність подання аналогічних заяв (про проведення відповідних перевірок, передбачених Законом України «Про очищення влади») особами, які претендують на зайняття вакантних посад в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.
Підводячи підсумки семінару, Денис Дудник повідомив, що Юридичний департамент ХОДА готовий надати структурним підрозділам обласної державної адміністрації та районним державним адміністраціям необхідну методичну допомогу щодо забезпечення реалізації положень Закону України «Про очищення влади».

Довідка. Закон України «Про очищення влади» прийнято 16 вересня поточного року, опубліковано 15 жовтня 2014 року у газеті «Голос України». Закон набрав чинності 16 жовтня 2014 року.
На виконання статті 5 Закону України «Про очищення влади» Кабінет Міністрів України затверджує:
1) перелік органів, що здійснюють перевірку достовірності відповідних відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою та четвертою статті 1 цього Закону, згідно з їх компетенцією;
2) порядок проведення перевірки, передбаченої цим Законом;
3) план проведення перевірок по кожному органу державної влади та органу місцевого самоврядування, підприємству, в якому працюють особи, зазначені у пунктах 1-10 частини першої статті 2 цього Закону, відповідно до черговості, визначеної частиною шостою цієї статті.
Положення про Єдиний державний реєстр осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади», затверджено наказом Міністерства юстиції України від 16 жовтня 2014 року № 1704/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 жовтня 2014 року за № 1280/26057.

Семінар проведено з метою забезпечення належного виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 жовтня 2014 року № 560 «Про забезпечення виконання Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про очищення влади».