Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Привабливість аграрного сектору Харківської області для вітчизняних і іноземних інвесторів зростає з кожним роком

Привабливість аграрного сектору Харківської області для вітчизняних і іноземних інвесторів зростає з кожним роком

Про це 14 жовтня у ході німецько-українського форуму «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес» зазначив директор Департаменту Агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Борис Данилів. За його словами, формування високопродуктивного сільського господарства і розвинутої переробної промисловості – це завжди актуальне завдання для кожної країни, яка має для цього необхідні умови. "Зараз для України, можливості якої для нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції і готових продуктів харчування особливо значні, це завдання життєво важливе і вкрай актуальне. Наші переваги - це вигідне географічне розташування, сприятливі кліматичні умови та родючі землі в поєднанні з відносно дешевою і високо кваліфікованою робочою силою. Аграрний потенціал України дозволяє не тільки повністю забезпечити продовольчу безпеку держави, але й значно посилити її присутність на світовому аграрному ринку", - підкреслив Борис Данилів.

Він додав, що все зазначене у повній мірі відноситься і до Харківської області, четвертій за територією і третій за площею сільськогосподарських угідь і площею ріллі серед регіонів України.

"Суттєвою перевагою аграрного сектору Харківської області порівняно з іншими регіонами є також наявність потужного наукового потенціалу. П’ять знаних на Україні і за її межами наукових інститутів Національної академії аграрних наук, розташованих на території області, здатні забезпечити наукове супроводження розвитку сільського господарства в усіх галузях рослинництва і тваринництва, включаючи ґрунтознавство і ветеринарію. У свою чергу три вищі учбові заклади області аграрного профілю постійно готують необхідну кількість фахівців для сільського і лісового господарства, харчової та переробної промисловості, а також землевпорядкування", - сказав директор Департаменту АПК.

Борис Данилів підкреслив, що вищезазначене сприяє тому, що привабливість аграрного сектору Харківської області для вітчизняних і іноземних інвесторів зростає з кожним роком. За його словами, позаду залишився спад в інвестуванні сільськогосподарського виробництва, викликаний наслідками світової фінансової кризи 2008-2009 років. Обсяги інвестицій 2012-2013 років (968,8 млн.грн. та 939,4 млн.грн.) переважають піковий показник 2008 року (819,1 млн.грн.) та показники 2009, 2010 та 2011 років (342,7 млн.грн., 436,9 млн.грн. та 699,1 млн.грн.). "В поточному році соціально-економічна ситуація в області, на відміну від наших східних сусідів, залишається спокійною. То ж інвестування розвитку аграрного сектору економіки продовжується, хоча і в дещо меншому розмірі, ніж у попередні роки, але на достатньо високому рівні", - додав директор департаменту АПК.