Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 1 жовтня в Україні діятиме новий, удосконалений, порядок призначення житлових субсидій

З 1 жовтня в Україні діятиме новий, удосконалений, порядок призначення житлових субсидій

З 1 жовтня 2014 року змінюється порядок призначення житлових субсидій. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Людмила Денісова 24 вересня на брифінгу в Будинку Уряду. Вона нагадала, що з 1 липня в Україні запрацювала програма компенсацій додаткових оплат за житлово-комунальні послуги, а з наступного місяця вступить у дію оновлена програма житлових субсидій. «Завдяки цьому кількість сімей, які зможуть отримати житлову субсидію, буде збільшена. Зокрема, запроваджуються нові терміни: соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надаватиме пільги, субсидії та компенсації», - наголосила Людмила Денісова.

Так, соціальна норма житла стає вигіднішою для більшості отримувачів субсидій. А соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами розраховані на основі аналізу фактичних обсягів споживання природного газу, води та електроенергії, що дозволить державі забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг.

Крім цього, змінюється принцип розрахунку обов'язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги при призначенні житлових субсидій. Відтепер він залежатиме виключно від доходів сім’ї. «Це буде індивідуально розрахований обов’язковий платіж, який залежить від доходу конкретної сім’ї, - підкреслила Міністр соціальної політики. – Ми розраховуємо на те, що встановлення соціальних нормативів дозволить громадянам оплачувати послуги тільки за фактичне споживання, а державі – підтримувати громадян за реальне споживання тих чи інших послуг».

Згідно з удосконаленим порядком призначення житлових субсидій, державою збільшено соціальну норму житла, на яку буде надаватися житлова субсидія; встановлені нові нормативи на споживання громадянами природного газу, які розраховані, виходячи з обсягів природного газу за минулий опалювальний період саме отримувачами житлових субсидій; збільшені соціальні нормативи на користування електричною енергією. Встановлені соціальні нормативи централізованого водопостачання єдині для всієї держави.

З 1 жовтня за призначенням субсидії може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована в житловому приміщенні, і на яку відкрито особові рахунки, також змінено порядок обрахунку розміру житлової субсидії.

Порядок звернення за житловою субсидією залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому необхідно надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію.

У Мінсоцполітики передбачають, що внаслідок нововведень кількість отримувачів субсидій у порівнянні з минулим опалювальним сезоном зросте на 300 тис. домогосподарств: з 1, 3 млн. до 1, 6 млн. родин. На сьогодні – до початку опалювального сезону – субсидії отримують 450 тис. домогосподарств.