Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники ключових агентств ООН готові надати допомогу Харківській облдержадміністрації в роботі з вимушеними переселенцями

Представники ключових агентств ООН готові надати допомогу Харківській облдержадміністрації в роботі з вимушеними переселенцями

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута 19 вересня зустрівся зі спеціальним доповідачем ООН з прав внутрішніх переселенців Чалока Бейані. У зустрічі також взяли участь заступник голови ХОДА Юрій Георгієвський, начальник Головного управління ДСНС України в Харківській області Павло Одарюк, регіональний представник Управління Верховного комісара (УВКБ) ООН в Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек, співробітник УВКБ ООН з прав людини Грехем Фокс та інші представники агентств ООН. Сторони обговорили питання, пов'язані з наданням допомоги вимушеним переселенцям з Донецької та Луганської областей, обговорили те навантаження, яка випала на Харківську область у зв'язку з великим напливом переселенців і можливості вирішення існуючих проблем. Також обговорювалися пропозиції щодо надання допомоги з боку Міжнародних організацій у відновленні та організації житла для осіб, які залишили зону АТО.

Як повідомив Ігор Балута, станом на 18.00 17 вересня в Харківській області зареєструвалося 80 тис. 172 переселенця з Донецької та Луганської областей та 841 людина - з АР Крим. Ще близько 60 тис. переселенців проживають на Харківщині не офіційно.

Спеціальний доповідач ООН з прав внутрішніх переселенців Чалока Бейані зазначив, що мета візиту представників агентств ООН на Харківщину - ознайомитися з ситуацією, яка склалася у зв'язку із збільшенням кількості вимушених переселенців, визначити існуючі проблеми та можливості їх вирішення.

Він підкреслив, що переміщення переселенців завжди створює навантаження на існуючі можливості регіонів, які їх приймають. Якщо регіони не справляються з завданнями, то на допомогу приходять Міжнародні організації.

«В першу чергу, нас цікавить система реєстрації внутрішньо переміщених осіб. Ця система реєстрації дозволить планувати масштаби роботи в плані допомоги переселенцям, а також ресурси, необхідні для цієї роботи. Також необхідно створити «профіль» кожного переселенця (інформація про людину, її фото). Ці дані можна буде використовувати при наданні тієї чи іншої допомоги », - зазначив спеціальний доповідач ООН з прав внутрішніх переселенців.

Ще одна проблема, за його словами, - це соціальна стигматизація осіб. «Переселенці можуть бути небажаними для місцевого населення. Войовничо налаштована сторона може використовувати цю ситуацію у своїх інтересах. Тому серед населення потрібно проводити просвітницьку роботу, і в свою чергу, надавати допомогу переселенцям», - додав Чалока Бейані.

Також дипломат зазначив, що керівники ключових агентств ООН підтримують прийняття Закону про внутрішньо переміщених осіб. Цей Закон міг би спростити та організувати багато процесів.

«Ми поділимося з вами досвідом з усіх питань. Ми спеціально підготуємо і направимо вам конкретні рекомендації, які можна реалізовувати в ситуації, що склалася», - підкреслив Чалока Бейани.

Також він зазначив, що агентства ООН і Міжнародні організації ініціюватимуть Програму щодо забезпечення житлом переселенців. «Головне, щоб органи місцевої влади зробили перший крок і визначили місця для будівництва соціального житла для вимушених переселенців. Мова йде як про транзитні об'єкти, так і постійні місця проживання», - сказав дипломат.

У свою чергу, Ігор Балута підкреслив, що Харківська облдержадміністрація вже має ескізний проект економного соціального житла, яке можна побудувати на території області. «Ми вже визначили місце під будівництво. Поряд є транспортна розв'язка, до цього місця можна підвести всі необхідні комунікації », - додав керівник області.