Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині можуть побудувати інноваційний парк, а «Турбоатом» залучать до будівництва в'єтнамської АЕС: підсумки Міжнародного форуму

На Харківщині можуть побудувати інноваційний парк, а «Турбоатом» залучать до будівництва в'єтнамської АЕС: підсумки Міжнародного форуму

В ході VI Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» було досягнуто попередню угоду про перенесення реалізації великого інвестиційного проекту по створенню інноваційного парку "BIONIC Hill" з Київської області в Харківську. Про це в програмі «Країна Сходу» повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. «Нашою конкурентною перевагою виступив набагато вищий рівень розвитку необхідної інфраструктури в порівнянні з Київською областю», - підкреслив перший заступник голови ОДА.

За словами Ігоря Райніна, за своєю суттю інноваційний парк «BIONIC Hill» багато в чому аналогічний проекту "Технополіс П'ятихатки", що був розроблений в Харкові, але зараз «заморожений». Новий проект націлений на те, щоб створити 35 тисяч робочих місць, залучити інвестиції до 1 млрд.дол., поповнювати бюджет на 160 млн.дол. податків на рік.

Також перший заступник голови ХОДА повідомив, що в'єтнамська сторона в особі Надзвичайного і Повноважного посла Соціалістичної Республіки В'єтнам в Україні заявила про намір залучити ВАТ «Турбоатом» (Харків) до будівництва атомної електростанції Ніньтхуан, яку в даний час будує Росія. «Список обладнання та комплектуючих, які цікавлять в'єтнамських партнерів, буде переданий нам вже найближчим часом», - зазначив Ігор Райнін.

Також в ході Міжнародного економічного форуму було підписано меморандум про співпрацю між Харківською облдержадміністрацією та Американською торговою палатою, до якої входять всесвітньо відомі транснаціональні корпорації. Підписання Меморандуму передбачає подальшу спільну реалізацію інвестиційних проектів в сферах машинобудування, IT-технологій, газовидобутку, сільського господарства, а також участь харківських вчених в науково-дослідних розробках в аерокосмічній сфері та IT.

Компанія "Шелл", в свою чергу, підписала Меморандум про співпрацю з Харківським національним університетом ім. В. Н. Каразіна в сфері наукових досліджень та стажувань.

Крім того, в ході форуму було досягнуто угоду про створення спільного підприємства з «Гомсельмаш» (Білорусь) з виробництва комбайнів під маркою ХТЗ на території Харківського тракторного заводу.

«Загалом форум показав, що сьогодні інтерес до Харківської області з боку міжнародних партнерів та інвесторів принципово виріс. Ключові сфери економіки нашого регіону, які викликають найбільший ажіотаж і виступатимуть магнітом для інвестицій в найближчі два-три роки - це видобуток вуглеводнів, виробництво та експорт електроенергії, агропромисловий комплекс, машинобудування, IT, наукові розробки та освіта», - підкреслив Ігор Райнін.