Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міністерство охорони здоров’я розробило проект закону про лікарське самоврядування

Міністерство охорони здоров’я розробило проект закону про лікарське самоврядування

4 вересня у Харківському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України у режимі відеоконференції відбулася експертна зустріч для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Удосконалення механізмів управління в галузі охорони здоров’я» за участі Міністра охорони здоров’я України Олега Мусія. Міністр зазначив, що побудова нової системи охорони здоров’я і демонополізація управління галуззю є одним з пріоритетів діяльності Уряду і Президента.

«На спільній нараді представників міністерств і відомств під головуванням Прем’єр-міністра України найбільше схвалення отримала пропозиція роздержавлення системи управління охороною здоров’я. А саме – ідея запровадження професійного самоврядування. Міністерство спільно з Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я напрацювало проект закону про лікарське самоврядування, взявши за основу приклад Польщі, Болгарії, Німеччини, Австрії», - розповів міністр.

На думку Олега Мусія, в Україні доцільно запровадити громадсько-адміністративну модель управління, за якої Міністерство охорони здоров’я і підрозділи адміністрацій на місцях управлятимуть системою спільно з самоврядними професійними організаціями і саморегулівними ринковими організаціями (асоціаціями лікарень, фармацевтичних виробників, приватних підприємців), а громадськість, зокрема пацієнтські організації, буде долучена до процесу через консультативно-дорадчі органи (наглядові, опікунські, громадські ради).

Вирішення питань, які стосуються фінансових механізмів, прийняття стратегічних рішень має відбуватися в Уряді і в місцевих органах влади, а вирішення питань операційної діяльності має бути передане організаціям чи лікарням.