Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівля Держпрому може бути включена до списку ЮНЕСКО

Будівля Держпрому може бути включена до списку ЮНЕСКО

Будівлю харківського Держпрому планується внести до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це 27 серпня на прес-конференції в прес-центрі ХОДА повідомив директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабінович. Нагадаємо, зараз Держпром є пам'яткою архітектури місцевого значення. Головний архітектор області розповів, що вже відносно Держпрому в Харкові пройшло засідання робочої групи, підписано відповідний протокол, будівлю починають готувати до реєстрації в списку ЮНЕСКО.

«Харків є визнаною столицею конструктивізму. Будівлі Держпрому, Головпоштамту, ДК Залізничників розміщені практично у всіх світових архітектурних виданнях. І зараз спільно з колегами з міжнародного комітету нами розпочата робота по включенню будівлі Держпрому в список ЮНЕСКО, що може дати можливість залучити інвестиції для реконструкції цього унікального комплексу», - зазначив Михайло Рабінович.

Директор Департаменту містобудування та архітектури також додав, що обласна влада звернулася до Міністерства культури з пропозицією про присвоєння Держпрому статусу пам'ятки архітектури національного значення. Зараз Держпром є місцевим пам'ятником архітектури.

Нагадаємо, сьогодні в Харківській області 780 пам'яток містобудування та архітектури, з них 75 мають національне значення.

Довідка. З 2012 року в Харкові відкрито філію міжнародного наукового комітету DOCOMOMO «Міжнародна робоча група визначних місць та об'єктів містобудування сучасного руху». Діяльність організації спрямована на охорону найбільш цінних об'єктів архітектури в Європі.