Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Садибу у Шарівці передадуть в оренду

Садибу у Шарівці передадуть в оренду

В даний час Департамент містобудування та архітектури ХОДА обговорює питання передачі в довгострокову оренду найбільш значимого туристичного об'єкта Харківщини - Шарівського палацового-паркового комплексу (Богодухівський район, Харківська обл.). Про це 27 серпня під час прес-конференції в прес-центрі ХОДА повідомив директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабінович. За його словами, при відсутності фінансування з боку держави, більшість об'єктів сьогодні приводяться в порядок за кошти орендарів, власників або органів місцевого самоврядування.

Як зазначив головний архітектор області, п'ять будівель палацово-паркового комплексу планується передати в оренду ТОВ «Здравиця» (Харків). У договорі оренди будуть прописані всі умови реконструкції та реставрації.

«Зараз розробляється інвестиційна програма під створення зони відпочинку на території палацового комплексу в Шарівці, яка включатиме і дитячі зони, і активний відпочинок, можливо стайні. Цільове призначення, звичайно ж, буде в рамках закону», - розповів Рабінович.

Довідка. Маєток "Шарівка" (сел. Шарівка, Богодухівський район, Харківська обл.) знаходиться в обласній комунальній власності. Площа парку - 39,3 га (у тому числі 15 га лісу, 3 га ландшафтних груп, 3,5 га галявин, 7 га споруд та 1,65 га ставків). Створення парку тісно пов'язане з історією селища, заснованого в 1700 р. осавулом Охтирського полку М.О. Шарієм, від імені якого утворено назва селища. Парк розбитий на схилах великої балки, яка прилягає до русла р. Мерчик, на основі природного лісу і фруктових садів. Шаровським парком в різний час володіли поміщики Ольховський, Гебенштрейни, Кеніги. Композиційним центром парку є побудований на високому пагорбі двоповерховий замок-палац, який має 26 кімнат і три зали. Зовні будова і інтер'єри, стилізовані під готику, колись відрізнялися розкішшю і частково збереглися до нашого часу.

За даними управління культури і туризму ХОДА, цей палац належить до найдавніших пам'ятників палацово-паркової архітектури України.