Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області ведеться скоординована і системна робота з питань надання допомоги переселенцям

У Харківській області ведеться скоординована і системна робота з питань надання допомоги переселенцям

Розселення громадян, що перебувають із зони АТО, - лише початковий етап у діяльності Регіонального штабу, робота якого не зводиться виключно до розселення вимушених переселенців, а спрямована й на комплексне забезпечення їх потреб - починаючи від надання різних видів медичної допомоги і закінчуючи взяттям на облік по влаштуванню дітей громадян із зони АТО до навчальних закладів. Про це розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Георгієвський. За словами віце-губернатора, станом на 14 серпня з місцевого бюджету на лікування хронічних захворювань змушених переселенців вже витрачено більше 6 млн.грн. Загальноосвітні навчальні заклади області будуть готові прийняти всіх тих, хто стане на відповідний облік до початку навчального року. Аналогічна ситуація, як підкреслив Георгієвський, спостерігається і в інших сферах надання допомоги переселенцям - пенсійному забезпеченні, соціальному захисті, працевлаштуванні і т.д.

«Регіональний штаб, до якого входять представники різних державних служб, а також громадські організації, щодня веде роботу у напрямку надання комплексної допомоги переселенцям із зони АТО», - наголосив заступник губернатора. За його словами, зараз робота зосереджена на підготовці об'єктів для розселення до початку опалювального сезону, перспективі оренди житла для проживання в осінньо-зимовий період, а також підготовці до нового навчального року.

«Безперечно, Регіональний штаб щодня стикається з труднощами у вирішенні низки виникаючих проблем. Частково це пов'язано з відсутністю за роки незалежності України прецеденту тій ситуації, з якою ми зіткнулися сьогодні. І тут ми вдячні міжнародним організаціям, які діляться з нами світовим досвідом, а також жителям регіону з активною громадянською позицією, які надають допомогу переселенцям. Ми озвучуємо виникаючі проблеми на всеукраїнському рівні під час засідання Міжвідомчого штабу, а також намагаємося вирішувати виникаючі питання під час нарад на місцевому рівні», - пояснив Георгієвський.

На сьогоднішній день, за словами віце-губернатора, проблемним питанням залишається фінансування заходів з надання медичної допомоги переселенцям, а також процедура компенсації витрат з їх проживання. «У цьому зв'язку обласна державна адміністрація веде активну роботу в напрямку пошуку бюджетних та спонсорських коштів. На наші прохання вже відгукнулися міжнародні організації - Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Бюро ВООЗ, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Європейське бюро з гуманітарної допомоги. І це не весь список. Уже зараз профільні департаменти працюють над пропозиціями по взаємодії з міжнародними організаціями на предмет компенсації витрат, пов'язаних з перебуванням переселенців на території області», - додав віце-губернатор.