Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області створені умови для вирішення проблем тимчасових переселенців

У Харківській області створені умови для вирішення проблем тимчасових переселенців

На сьогоднішній день Харківська область є транзитним регіоном для переміщення громадян із зони АТО. Територіальна близькість області одночасно до обох вогнищ проведення антитерористичної операції, а також стабільність соціально-політичної ситуації в регіоні зробили Харківщину регіоном-лідером за чисельністю переселенців, які звернулися і були розселені за останні кілька місяців. Про це заявив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Георгієвський. «Регіональний штаб змушений констатувати переформатування регіону в транзитну зону в зв'язку з відсутністю актуальних місць для тимчасового розселення громадян, що прибувають із зони АТО. Паралельно з цим робота в напрямку пошуку додаткових місць для розселення на території Харківської області триває», - зазначив заступник губернатора.

За даними Юрія Георгієвського, станом на 15 серпня Регіональним штабом зафіксовано 43 тис. 836 звернень від жителів східних регіонів України (Луганськ - 20%, Донецьк - 80%). З них розселені 12 тис. 472 людей, 32 тисячі 123 людини оселилися самостійно у родичів, близьких і знайомих. За словами віце-губернатора, дані цифри по Харківській області в рази перевищують показники інших регіонів України.

«Але тут мова не йде про реалізацію принципу «рівняння» і «порівняння». Ми керуємося принципом потенційних можливостей. Відкриваючи двері громадянам із зони АТО, ми очікуємо того, що й інші області зможуть залучити свої ресурси для надання комплексної допомоги тимчасово переміщеним громадянам», - підкреслив заступник голови області.

Створення транзитної зони - вимушений захід, викликаний об'єктивними обставинами: заповненням актуальної бази житлових об'єктів, колосальним навантаженням на місцеві бюджети і різні сфери інфраструктури області - медичну, освітню, транспортну, соціальну і т.д. «В даному випадку транзит - це не «втеча» від проблем, а установка на якісне вирішення проблем переселенців», - запевнив Юрій Георгієвський.