Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Хто має право на отримання компенсації у зв'язку з підвищенням житлово-комунальних послуг. Департамент соцзахисту ХОДА

Хто має право на отримання компенсації у зв'язку з підвищенням житлово-комунальних послуг. Департамент соцзахисту ХОДА

Як повідомила перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко під час ефіру програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив», на сьогоднішній день в Україні існує декілька видів допомоги громадянам в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. По-перше, це пільги, на Харківщині ними користуються близько 400 тис. громадян. По-друге, це житлові субсидії. Тетяна Бабенко нагадала, що з 1 липня 2014 р. набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. №83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги». Тепер, крім пільг і субсидій, громадяни України можуть оформити компенсацію витрат на оплату комунальних послуг.

За словами Тетяни Бабенко, право на оформлення компенсації витрат на житлово-комунальні послуги мають сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких (за попередні шість місяців) не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім'ї. Прожитковий мінімум сім'ї дорівнює сумі прожиткових мінімумів для кожного члена сім'ї (згідно з його приналежності до основних соціальних і демографічних груп населення). "Якщо дохід сім'ї менше прожиткового мінімуму для сім'ї, то ця сім'я має право на компенсацію", - підкреслила Тетяна Бабенко.

Чиновник пояснила, що для кожної сім'ї розмір компенсаційної виплати становитиме різницю між розміром плати за послуги після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім'я платила до зміни цін і тарифів на послуги. "Ця різниця розраховується органами праці та соціального захисту населення. Розмір призначеної компенсації щомісячно перераховується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника", - зазначила заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА.

За її словами, при розрахунках компенсаційних виплат враховується та ж норма володіння (користування) житловою площею, що і при нарахуванні субсидій - 21 кв. м на людину, плюс 10,5 кв. м на сім'ю.

Для отримання компенсації сім'я повинна сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, в іншому випадку - надання компенсації припиняється.

Для призначення компенсації потрібно звернутися з відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.