Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному центрі культури та мистецтва відкриється виставка фаянсу «Будянський півник»

В Обласному центрі культури та мистецтва відкриється виставка фаянсу «Будянський півник»

14 серпня о 16.00 в Обласному центрі культури і мистецтва (вул.Пушкінська, 62) відбудеться урочисте відкриття виставки фаянсу «Будянський півник». На ній буде представлена найбільша колекція - 75 видів декоративних тарілок, а також вази, глечики, сервізи та набори посуду виробництва Будянського фаянсового заводу. Виставка «Будянський півник» представляє кращі роботи з фонду Історико-краєзнавчого музею селища Буди, де зібрані вироби різних поколінь майстрів заводу. Більшість з них - ексклюзивні вироби.

Виставка буде відкрита з 14 серпня по 2 жовтня. Час роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний - неділя.

Довідка. Підприємець і промисловець Матвій Сидорович Кузнєцов (правнук засновника фарфорового виробництва Гжели Якова Кузнєцова) у 1887 р. заснував виробництво в Будах. На фабриці виготовляли полуфаянсові, фаянсові і фарфорові вироби. Свою популярність Кузнецовський посуд завоював завдяки високій якості, яка досягалася завдяки секретній міцній глазурі. У 1918 р. фабрику націоналізували, а у 1922 р. відкрили училище, яке готувало фахівців для місцевого виробництва.

Найбільший вітчизняний виробник художньо-побутового екологічно чистого посуду АТЗТ «Будянський фаянс» був закритий у 2006 р., за рік до свого 120-річчя, але його вироби назавжди увійшли до скарбниці декоративно-прикладного мистецтва Слобожанщини.