Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський художній музей презентував виставку до 170-річчя від дня народження І.Ю. Рєпіна

Харківський художній музей презентував виставку до 170-річчя від дня народження І.Ю. Рєпіна

В Харківському художньому музеї (вул. Раднаркомівська, 11) відбулося відкриття виставки «Уродженець і гордість нашого краю…», яка презентує живописні та графічні роботи І.Ю.Рєпіна та його сина Ю.І.Рєпіна. Експозицію доповнюють фото та архівні матеріали, рєпініана у фалеристиці, філателії, філокартії, а також друковані видання різних років, присвячені творчості великого майстра, з колекції Харківського художнього музею та Чугуївського художньо-меморіального музею І.Ю.Рєпіна. 

«Кожен з нас бачить і світ, і Україну десь власними очима, очима батьків, потім через літературу, яку читаємо, та кіно, яке дивимось. Я думаю, значна частина світу сприймає Україну через картини Рєпіна, через його образи, через характери та типажі, які він передавав у своїх роботах»,- зазначив тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови облдержадміністрації Іван Варченко під час відкриття виставки.

Всього в музеї представлено 75 експонатів, з них – 20 робіт І.Ю.Рєпіна. Вперше експоновано дві роботи сина І.Рєпіна – Юрія Ілліча, що свого часу надійшли до зібрання музею у складі колекції О.М. та М.С.Підкопаїв. Інформативну частину експозиції розширено матеріалами, пов’язаними з історією створення картин «Миколай Мирлікійський» (1890) та портретів В.В.Стасова та М.П.Драгомирова. В них також підкреслено краєзнавчий аспект – зв’язки І.Ю.Рєпіна з Харківщиною, формування колекції його творів.

В рамках заходу відбулося урочисте гасіння ювілейної поштової марки до 170-річчя І.Ю. Рєпіна. Крім цього, в залах Харківського художнього музею було презентовано виставку творів лауреатів премії імені Рєпіна 2013 року.

Час роботи виставок: 10.00 – 17.00, крім вівторка. Тел. для довідок: (057) 706 33 94