Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині перевірили 300 підприємств, які скидають неочищені стоки в річки

На Харківщині перевірили 300 підприємств, які скидають неочищені стоки в річки

Про це в ході засідання обласної координаційної ради з екологічних проблем Харківської ОДА повідомила начальник Головного управління Держсанепідемслужби України в Харківській області Тетяна Колпакова. За її словами, санепідемслужба має щорічний план моніторингу, де визначені контрольні точки і систематично проводиться аналіз якості води у відкритих водоймах. Вода досліджується за хімічними, бактеріологічними, паразитологічними та вірусологічними показниками відповідно з вимогою нормативних актів.

«У літній період з 1 червня по 1 жовтня з метою виникнення попередження інфекційних захворювань вода відкритих водоймищ досліджується. За підсумками періоду минулого року, за результатами аналізу води в поверхневих водоймах виявлено 33% відхилень за хімічними показниками, порядку 10% за мікробіологічними показниками. Аналіз багаторічних досліджень показує, що можна констатувати різке погіршення складу води. Відсоток перевищення за хімічними показниками з кожним роком збільшується. Велику роль у цьому відіграють несанкціоновані скиди неочищених стічних вод відкритих водойм», - розповіла Тетяна Колпакова.

Також вона зазначила, що в лютому цього року був зафіксований факт забруднення річки Сіверський Донець в результаті скидання неочищених стоків з міських очисних споруд Ізюмського комунального підприємства.

«Прийняті відповідні заходи, оштрафовані відповідальні особи цього підприємства, вдалося усунути проблему якості води, привести стан до нормативу. За підсумками року ми перевірили більше 300 підприємств з даного питання, які здійснюють скид у відкриті водойми стоки. У близько 60% випадків виявлялися порушення», - повідомила Тетяна Колпакова.