Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили проект змін до Конституції щодо децентралізації державної влади

На Харківщині обговорили проект змін до Конституції щодо децентралізації державної влади

На базі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбувся круглий стіл на тему «Порівняльний аналіз статей діючої Конституції України та статей проекту змін до Конституції щодо децентралізації державної влади». Участь у заході взяли представники музеїв Харкова та області. Під час круглого столу науковці музейних закладів області обговорили питання щодо проблем і ризиків децентралізації влади в Україні. Прослухали доповідь про історію конституційного процесу в незалежній Україні 1991 – 2014 років та переглянули відеофільм «До історії прийняття в Україні Конституції 1996 року».

За підсумками засідання була ухвалена резолюція, яка буде представлена Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яке здійснює координацію проведення обговорення змін до Конституції України.

Довідка. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України підготовлено пропозиції щодо внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади).
Необхідність таких змін обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади, і без відповідних змін провести реформу неможливо.

Основні зміни передбачають: запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування; передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня; розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень; чітке забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках; ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.