Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У зв’язку з підвищенням цін та тарифів на комунальні послуги населенню будуть надаватися компенсації

У зв’язку з підвищенням цін та тарифів на комунальні послуги населенню будуть надаватися компенсації

У зв’язку з підвищенням з 1 травня 2014 року роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення, а також з 1 липня 2014 року – тарифів на теплову енергію для потреб населення (централізоване опалення і постачання гарячої води населенню), Урядом ухвалено постанову від 5 квітня 2014 року № 83, що набирає чинності з 1 липня 2014 року, якою затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.  

За інформацією Департаменту соціального захисту Харківської облдержадміністрації, право на зазначену компенсацію поширюється на сім’ї, які складаються з громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. При цьому, до складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).

«Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік” у 2014 році прожитковий мінімум в розрахунку на місяць для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, встановлено у розмірі: дітей віком до 6 років – 1032 гривні; дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривень; працездатних осіб – 1218 гривень; осіб, які втратили працездатність, – 949 гривень», - повідомляють у Департаменті соцзахисту.

У разі коли будь-хто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, які надаються відповідно до законодавства) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.

Призначення компенсації здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення районних держадміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських рад.

Фінансування витрат, пов’язаних з наданням населенню компенсації, здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню.