Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Балута привітав Польщу з 25-ми роковинами початку «маршу до незалежності»

Ігор Балута привітав Польщу з 25-ми роковинами початку «маршу до незалежності»

Сьогодні в Генеральному консульстві Республіки Польща в Харкові відбулися урочистості з нагоди 25-річниці виборів 4 червня 1989 в Республіці Польща. В заході взяли участь голова Харківської ОДА Ігор Балута, перший заступник голови Ігор Райнін, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, заступник Харківського міського голови Ігор Терехов. 

 «4 червня - це той криголам, який пройшов з 4 числа і до подій, які були в Берліні. Це перша подія, яка була щирою, справжньою, демократичною і мирною. Польський народ, польська держава показали, як мирним шляхом перейти від такої тоталітарної системи, яка була тоді, в зовсім інший світ, у світ демократії. Далі було багато подій: падіння Берлінської стіни, перестав існувати Радянський Союз, утворилося багато держав. Ми всі дуже цінуємо саме ті події, які відбувалися у вашій країні, і ті, які відбуваються зараз. Ті історичні та ментальні корені, які є у українського і польського народів, зберігаються і розвиваються зараз. Я хочу подякувати вам за той внесок, який ви робите з вашою командою в розвиток наших взаємин. Ви нам допомагаєте прийти в ту європейську сім'ю, до якої ми зараз прагнемо. У нас непроста ситуація, великі випробування, ви послідовно допомагаєте нам і ми вам все за це дуже вдячні», - сказав Ігор Балута.

Довідка. 4 червня Польща святкує День Свободи і Громадянських прав. Цього дня в 1989 році в Польщі відбулися вибори, що повалили владу прорадянського режиму, що стало прелюдією до падіння Берлінської стіни і подальшого звільнення від комуністичного режиму країн Східної та Центральної Європи.

Вибори 4 червня 1989 року стали результатом угод, укладених за круглим столом між комуністичною владою і представниками частини опозиції за посередництва Католицької Церкви, а саме - відновлений Сенат (верхня палата), скасований в 1946 році.