Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило проект Концепції нової системи охорони здоров'я

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило проект Концепції нової системи охорони здоров'я

Зміст та впровадження Концепції сьогодні обговорили представники Міністерства охорони здоров'я з чотирма регіонами під час експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, реалізації рішень Уряду на тему «Основні пріоритети реформування галузі охорони здоров’я». Як повідомив начальник управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий, цей документ передбачає, по-перше, впровадження принципово інших механізмів управління галуззю, залучення громадських організацій; по-друге, сучасну систему та джерела фінансування галузі; третє - покращення якості підготовки кадрів, в першу чергу, сімейних лікарів, фах яких має відповідати сучасним вимогам.

«Медична спільнота давно визнала, що пріоритетом будь-якої галузі охорони здоров’я має бути первинна допомога з орієнтацією на інтегроване надання медичної допомоги, тобто сімейний лікар; друге – це акцент на профілактику і, перш за все, профілактику неінфекційних захворювань. Також має бути змінена система надання вторинної медичної допомоги для жителів села», - сказав він.

До основних проблем системи охорони здоров'я в Україні, що обумовлюють необхідність оновлення існуючої нормативної бази, належать значно нижча, порівняно з іншими європейськими країнами, середня тривалість життя та високий рівень інвалідизації населення, зумовлені високим рівнем захворюваності на серцево-судинні, онкологічні хвороби, цукровий діабет, туберкульоз; неефективна структура управління системи охорони здоров'я та недосконалість сучасних механізмів фінансування; дефіцит кадрів внаслідок знищення соціального престижу медичної професії, відсутність мотивацій до поліпшення якості та підвищення ефективності медичної допомоги. На вирішення цих проблем спрямована реалізація положень Концепції нової системи охорони здоров'я в Україні.

«Взагалі будь-який рух, будь-які зміни у системі охорони здоров’я є дуже тяжкими з точки зору суспільного взаєморозуміння. Тому я б закликав нашу медичну громадськість надавати конструктивні зауваження для того, щоб спільно дійти консенсусу. Щоб цей продукт отримав підтримку, як владних структур, так і суспільства», - зауважив Костянтин Надутий.