Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області відзначили державне свято Республіки Вірменія - День Першої Республіки

У Харківській області відзначили державне свято Республіки Вірменія - День Першої Республіки

 У малій залі Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка відбувся сольний концерт зразкового художнього колективу України - ансамблю пісні і танцю «Аракс» імені Гамлета Багратяна при Почесному Консульстві Республіки Вірменія в Харкові, присвячений державному святу Республіки Вірменія - Дню Першої Республіки. В урочистостях взяли участь директор Департаменту масових комунікацій Харківської облдержадміністрації Євген Ярошенко, Почесний консул Республіки Вірменія в Харківській і Сумській областях Армен Асланян, діячі культури, представники національних товариств і об'єднань.

 Євген Ярошенко від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Балути привітав усіх присутніх з Днем Першої Республіки.

«28 травня - всенародне свято для всіх вірмен. Він став однією із славних сторінок багатовікової історії біблійного народу. Саме в цей день народ, що піддався геноциду і втратив велику частину історичної батьківщини, заявив про своє відродження та самоствердження, створив державу з усіма атрибутами і структурами, з твердою рішучістю жити і творити вільно і незалежно. Перша Вірменська Республіка народилася у вкрай важких геополітичних умовах і проіснувала недовго - всього два з половиною роки. Однак її спадщина має глибокий сенс і актуальна донині. Єдність, солідарність і національні інтереси повинні бути понад усе. Ми, українці, винесли ті ж істини з дуже схожого історичного минулого», - розповів Євген Ярошенко.

Також він зазначив, що вірмени залишили помітний слід в усіх сферах життя українського суспільства, без них історія, культура, та й просто життя українців та інших народів на українських землях була б іншим.

«Дружні зв'язки вірменського і українського народів пройшли через горнило суворих випробувань. Разом з корінним населенням вірмени брали участь у визвольній боротьбі українців, пліч о пліч билися на полях битв, виконували важливі військові та дипломатичні доручення. Словом, обидва християнських народи завжди пов'язували, насамперед, культура і духовність. А це дуже важливі елементи в міждержавних відносинах. У цей святковий день вітаю вірмен України, всіх наших братів і сестер. Бажаю миру, процвітання та нових успіхів в ім'я зміцнення і посилення незалежної української і вірменської державності», - сказав Євген Ярошенко.