Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медична спільнота Харківщини підтримує концепцію реформування місцевого самоврядування та децентралізацію влади

Медична спільнота Харківщини підтримує концепцію реформування місцевого самоврядування та децентралізацію влади

Про це під час експертної зустрічі повідомив на тему: «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади» у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.  «Медична спільнота Харківщини в цілому повністю підтримує ідеологію концепції реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади, розвиток самоврядування. В концепції сказано, що послуги швидкої медичної допомоги зараз знаходяться на базовому рівні, тобто це сільські, міські, селищні ради. Водночас у нас визначена на районному рівні місцевого самоврядування – вторинна медична допомога. Починаючи з початку 2010 року, коли були внесені зміни до Бюджетного кодексу України, вся первинна ланка в сільських районах була зосереджена на районному рівні управління та фінансування. Були створені особливі медичні центри первинної медико-санітарної допомоги на рівні спільної власності і територіальних громад районів і вони почали ефективно працювати на користь всіх територіальних громад конкретного району», - розповів Олександр Галацан.

Також він зазначив, що тяжкий шлях був пройдений Харківською областю зі створення сучасної системи екстреної медичної допомоги.

«В українському законодавстві зараз немає дефініції швидка допомога, а є екстрена медична допомога та медицина катастроф. І саме ця допомога, створена на Харківщині, ілюструє ефективність і дієвість під час антитерористичної операції. Ця служба перебуває на третьому рівні фінансування і фінансується з обласного бюджету. Створена унітарна юридична особа - один в області «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Він працює на засаді екстериторіальності, маневрує бригадами екстреної допомоги майже у всіх районах та містах обласного значення. Якщо ми зараз пустимо цю службу на рівень базового місцевого самоврядування, то, нажаль, ті досягнення і ті позитиви, які напрацьовані на Харківщині буде втрачено», - повідомив Олександр Галацан.