Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Балута поклав квіти на меморіальному комплексі «Висота маршала І.С. Конєва»

Ігор Балута поклав квіти на меморіальному комплексі «Висота маршала І.С. Конєва»

Сьогодні, 9 травня голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута поклав квіти на Національному меморіальному комплексі «Висота маршала І.С. Конєва». В урочистому заході також взяли участь перший заступник голови ХОДА Ігор Райнін, заступники голови облдержадміністрації Юрій Георгієвський та Василь Хома, ветерани Великої Вітчизняної війни, школярі, жителі с. Солоніцевка. Гості взяли участь в урочистому покладанні квітів до монумента визволителям Харкова від німецько-фашистських загарбників, вшанували пам'ять загиблих та поставили в місцевій каплиці свічки за упокій спочилих воїнів, оглянули експозицію музею «Харків у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..».

«Це потрібно пам'ятати і не забувати людей, які дали нам свободу і незалежність. Це непросто слова, тому зараз ми особливо гостро відчуваємо важливість тих слів, які ми вимовляли всі 80 років. Я вважаю, що саме зараз настав той час, коли кожна молода людина повинна цінувати і поважати тих людей, які воювали в ті страшні роки», - сказав Ігор Балута.

Довідка. Меморіальний комплекс «Висота маршала І.С. Конєва» знаходиться в смт. Солоницівка Дергачівського району Харківської області. Саме тут, неподалік від селищ Гаврилівка і Солоницівка, на висоті 197,3, у серпні 1943 року розташовувалися спостережні пункти командувача військ Степового фронту генерал-полковника І. С. Конєва, командувача 53 - ї армії генерал-майора І. М. Манагарова та командира 252-ї стрілецької дивізії генерал-майора Г. І. Анісімова. Звідси здійснювалося оперативне керівництво військами у ході запеклих боїв завершального етапу Бєлгородсько-Харківської наступальної операції (3-23 серпня 1943 року). Увечері, 22 серпня 1943 року, І. С. Конєв віддав наказ арміям Степового фронту про нічний штурм Харкова. До 12 години 23 серпня 1943 року війська 69-ї, 7-ї гвардійської та 53-ї армій остаточно звільнили місто від німецько-фашистських загарбників.

У той же день столиця СРСР м. Москва салютувала визволителям Харкова 20-ма артилерійськими залпами з 224 гармат, а десять дивізій Степового фронту (15-я, 28-а, 89-а, 93-а гвардійські стрілецькі, 84-а, 116 -я, 183-я, 252-а, 299-а, 375-а стрілецькі) наказом Верховного Головнокомандувача були удостоєні почесного звання «Харківських».