Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківську область відвідала делегація представників Європарламенту

Харківську область відвідала делегація представників Європарламенту

В ХОДА відбулася зустріч керівників області з представниками політичної групи «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» Європейського Парламенту на чолі з Главою політичної групи Ханнесом Свободою (Австрія). У зустрічі взяли участь перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, радник голови ОДА з економічних та зовнішньоекономічних питань Марина Епишина, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Віктор Коваленко, директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Юлія Світлична.

До складу делегації європарламентарів увійшли: депутат Європейського Парламенту, заступник Президента голови політичної групи, член Комітету закордонних справ Європейського Парламенту Лібор Роучек (Чехія), депутат Європейського Парламенту, заступник Голови політичної групи, член Соціал-демократичної робочої партії Швеції Горан Фарм (Швеція), депутат Європейського Парламенту, член політичної групи «Прогресивний альянс соціалістів і демократів», член Соціал-демократичної партії Німеччини Європейського Парламенту Тоніно Піцула (Хорватія), радник політичної групи з зовнішньополітичних питань Вінченцо Греко, прес-секретар Голови політичної групи, радник із зовнішньополітичних питань Селін Байєр.

Перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Райнін розповів представникам Європарламенту про суспільно-політичну ситуацію в регіоні, а також про соціально-економічний потенціал Харківської області. Він зазначив, що в економічному плані на сьогоднішній день одним із пріоритетів діяльності обласної адміністрації та обласної ради є розширення ринку збуту продукції підприємств регіону в бік Євросоюзу.

Європейських гостей, в свою чергу, цікавив погляд керівництва Харківщини на питання децентралізації влади та посилення ролі регіонів. Ігор Райнін зазначив, що і облдержадміністрація, і обласна рада виступають за децентралізацію влади. Але, на його думку, в першу чергу, діалог повинен вестися про розподіл повноважень між центральною владою і регіонами, а не про формат виборів ключових посад. Перший заступник ОДА підкреслив, що керівництво області виступає за великі економічні повноваження регіонів, а не політичні.

«Однозначно формат фінансових відносин «центр - регіон» треба переглядати. Реформа місцевого самоврядування повинна регулювати ці питання», - зазначив Ігор Райнін.

Довідка. До 2013 року зовнішньоторговельний оборот Харківської області з Європейським Союзом (ЄС) склав 827 600 000 дол США і збільшився на 0,03 % в порівнянні з 2012 роком (827 300 000 дол США).

За січень-березень 2014 року зовнішньоторговельний оборот Харківської області з ЄС склав 163 800 000 дол США і зменшився на 6,9 % порівняно з аналогічним періодом 2013 (175900000 дол США ).

Станом на 1 січня 2014 року в економіку Харківської області іноземними інвесторами з ЄС було внесено 1,8 млрд дол США.