Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аграрії Харківщини виступають за збереження чинної програми підтримки сільгоспвиробників

Аграрії Харківщини виступають за збереження чинної програми підтримки сільгоспвиробників

Депутат Харківської облради, генеральний директор ПСП ім. Фрунзе Іван Глянь вважає за необхідне зберегти чинну програму підтримки сільгоспвиробників. Про це він заявив у своєму виступі на зустрічі представників агробізнесу Харківщини з міністром економічного розвитку і торгівлі України Павлом Шереметою. 

"Та програма дій, яка була, починаючи ще з 2001 року, дала дієву можливість зберегти наше сільське господарство і на сьогоднішній день вийти на високі показники як в рослинництві, так і в тваринництві. Ми просимо цю програму зберегти. У нас дотації набагато менші, ніж в інших країнах, але ця програма дієва", - зазначив він.

Глянь розповів, що аграрії області досягли серйозних результатів у своїй роботі - минулого року Харківщина дала 4 млн тонн зерна, надій молока на корову сягнув понад 5 тис. літрів. Сьогодні аграрії області завершили сівбу ранніх зернових, завершується сівба просапних культур і цукрових буряків, проводиться підгодівля і захист від шкідників та бур'янів озимої пшениці. Водночас, Глянь звернув увагу міністра на проблеми, які можна вирішити на законодавчому та місцевому рівні. Зокрема, це стосується питання отримання дозволів на водокористування. "Тваринництво може просто потихеньку ліквідуватися", - сказав Глянь.

Він зазначив, що за законом аграрії можуть використовувати 300 куб. м води на добу без ліцензій. Однак при цьому сільськогосподарські підприємства потрапили в категорію водокористувачів, які мають отримувати дозвіл на водокористування. Вартість такого дозволу на одну свердловину становить близько 500 тис. гривень. "Якщо ферма в 200 голів, то господар скаже: я її просто не буду тримати", - сказав Глянь. Він попросив Шеремету допомогти врегулювати це питання.

Також він звернув увагу на вирішення проблеми з еколого-економічного обгрунтування сівозміни. Діючі сьогодні закон і постанова Кабміну встановлюють, що проект землеустрою виготовляють технічні працівники, які не володіють даним питанням.

"Сівозміну має встановлювати агроном, тому що він у цьому спеціаліст", - зазначив Глянь. Він підкреслив, що аграрії повинні нести відповідальність за забезпечення якості земель. Глянь відзначив ще ряд проблем, вирішення яких є необхідним для ефективної роботи сільгоспвиробників.