Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині буде вжито заходів проти необґрунтованого зростання цін на ліки

На Харківщині буде вжито заходів проти необґрунтованого зростання цін на ліки

Директор Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко на виконання завдань, які були поставлені Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, та згідно з дорученням першого заступника ХОДА Ігоря Райніна 23 квітня провів робочу нараду з питання цінової ситуації на ринку лікарських засобів. Під час наради Віктор Коваленко повідомив, що в області за останній місяць на 15-18% подорожчали ліки українських виробників, а повністю імпортні стали дорожче на 30-40%, а в деяких випадках і на 50%.

На нараді було проаналізовано причини суттєвого подорожчання лікарських засобів та відмічено, що крім зростання курсу іноземної валюти, на зростання цін вплинуло також введення з 1 квітня 2014 року податку на додану вартість в розмірі 7% на операції з постачання лікарських засобів та окремих виробів медичного призначення.

Під час обговорення питання цінової ситуації на ринку лікарських засобів було відмічено, що необхідно дослідити ціноутворення на всьому ланцюгу постачання лікарських засобів – від виробника, дистриб`ютора, аптечного складу до моменту роздрібної реалізації товару.

Учасники наради домовилися про необхідність вжиття заходів щодо недопущення необґрунтованого зростання цін на ліки, проведення у найближчий час наради з місцевими виробниками лікарських засобів, керівниками аптечних мереж, посилення контролю за цінами на ліки з боку органів державного контролю, в тому числі за виконанням учасниками ринку вимог державного регулювання цін на лікарські засоби.

У нараді взяли участь керівники: Департаменту охорони здоров`я ХОДА, Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, Державної служби з лікарських засобів у Харківській області, сектору Державної інспекції України по контролю за цінами в Харківській області, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харківській області.