Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили питання реформування дитячих будинків

У Харкові обговорили питання реформування дитячих будинків

Сьогодні на базі Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини №1 відбулася міжрегіональна зустріч - круглий стіл з реформування дитячих будинків в рамках проекту «Технології профілактики соціального сирітства» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». У заході взяли участь керівник Управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини Людмила Волинець, заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Галина Сіроштан, начальник служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації Тетяна Печерських, керівник програми «Сирітству -ні!» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар'я Касьянова, а також представники державних адміністрацій Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей, співробітники дитячих будинків та керівники громадських організацій.

«Протягом останніх десяти років в Україні фактично є спадкоємність політики стосовно дітей. Як наслідок, сьогодні наповнюваність будинків дитини складає 55%. Це надзвичайно позитивно. Бо утримання дитини в такому закладі є найдорожчим в Україні. Але разом з тим ми сьогодні маємо ненаповнені заклади та потенціал людей. Ми можемо і далі не помічати ці очевидні речі. Тоді ми маємо ризики втратити кваліфіковані кадри, тому що в якийсь момент буде ухвалене не дуже зважене рішення стосовно скорочення кадрів і т.д. Тобто, на мій погляд, такі круглі столи - це є привід пошуку оптимального рішення поліпшення умов для захисту прав дитини, збереження мережі і перевлаштування її на ті потреби дитини, які сьогодні є конче необхідними», - сказала Людмила Волинець.

«Обласна державна адміністрація і Департамент охорони здоров’я зробили абсолютно все, щоб в Харківській області був успішно реалізований цей проект. Ми працювали в двох напрямках: це збереження кадрового потенціалу обласних будинків дитини, розробка і впровадження в роботу цих закладів охорони здоров’я сучасних методів реабілітації дітей. Окрім цього, в нашій області була створена система надання медико-соціальної допомоги батькам і дітям, які потребують цього», - додала Галина Сіроштан.

У рамках зустрічі учасники ознайомилися з роботою відділень реформованого Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини №1. Також переглянули документальний фільм про життя дітей в інтернатах «Блеф, або з Новим Роком!» російського режисера Ольги Синяєвої.

Теги