Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За участь у несанкціонованих заходах чинним законодавством України передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність

За участь у несанкціонованих заходах чинним законодавством України передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність

Найближчим часом в Харкові планується проведення масових заходів за участю великої кількості громадян. За інформацією, яка поширюється окремими ЗМІ, до міста Харкова можуть прибути радикально налаштовані особи, в тому числі із сусідніх країн, для дестабілізації політичної ситуації в регіоні. З метою запобігання масових заворушень чи злочинів, для захисту прав і свобод громадян, недопущення маніпуляцій громадською думкою, спрямованих на порушення територіальної цілісності країни та враховуючи напружену суспільно - політичну ситуацію в державі, Головне управління МВС України в Харківській області наголошує на тому, що за проведення несанкціонованих заходів, а також участь в них чинним законодавством країни передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Згідно ст. 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, участь у несанкціонованих заходах тягне за собою попередження або накладення штрафу від десяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в окремих випадках – арешт на 15 діб.

З метою запобігання заворушенням, захисту прав і свобод інших осіб, забезпечення нормальної діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, Кримінальним кодексом України встановлена ​​відповідальність за блокування транспортних комунікацій та захоплення транспортних підприємств (ст. 279), групове порушення громадського порядку (ст.293), за участь у масових заворушеннях, що супроводжуються насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї (ст. 294), захоплення державних або громадських будівель чи споруд (ст. 341). Максимальне покарання за вчинення вказаних злочинів – до 8 років позбавлення волі.

Головне управління МВС України в Харківській області закликає усіх жителів та гостей Харкова до взаєморозуміння та відповідального ставлення до ситуації, яка на сьогодні склалася у нашій країні, бути взаємовічливими та не порушувати громадський спокій.

В свою чергу, працівники органів внутрішніх справ зроблять все можливе, щоб не допустити масових заворушень на території нашого міста і області та захистити громадян від протиправних посягань. Правоохоронці будуть діяти з дотриманням усіх вимог чинного законодавстваУкраїни.