Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська ОДА висловлює співчуття

Харківська ОДА висловлює співчуття

Харківська обласна державна адміністрація глибоко сумує з приводу смерті ветерана Великої Вітчизняної війни, учасника Параду Перемоги 1945 року Крячка Дмитра Опанасовича і висловлює співчуття його рідним і близьким. Світла пам’ять про мужнього захисника Вітчизни назавжди збережеться в серцях тих, хто знав і любив Дмитра Опанасовича.

Довідка. Крячко Дмитро Опанасович народився 24.10.1924 у с. Андріївка Балаклійського району Харківської області.
У 1941 році, закінчивши десятирічку, відразу ж пішов на фронт. Пройшов всю війну у званні рядового; був стрільцем, автоматником, танковим десантником.
У березні 1943 р. брав участь у складі 179 танкової бригади у бою в районі Таранівки й Соколово; був важко поранений (оголошений загиблим – його ім'я було занесено в списки на гранітній плиті братської могили в с. Таранівка).
У серпні 1943 р. у складі 1-го Українського фронту брав участь у звільненні міста Харкова, а потім і всієї України.
У квітні 1945 р. був направлений на навчання в Московське військово-технічне прикордонне училище.
24 червня 1945 р. курсант Крячко брав участь у Переможному параді на Червоній площі (найдорожча для нього нагорода – медаль “За перемогу над Німеччиною”).
У 1947–1953 рр. служив у Харківському військовому окрузі.
Закінчив заочно політехнічний інститут.
У 1953–1999 рр. – пройшов шлях від провідного інженера до заступника генерального директора заводу “Комунар”.
З 1999 р. – перший заступник голови Харківської обласної ради організацій ветеранів України, голова комітету ветеранів війни.
У 2005 р. Д.О.Крячко був одним з 10 членів української делегації ветеранів війни, що брали участь у Ювілейному Параді Перемоги в Москві.
За бойові заслуги й успішну трудову діяльність Дмитро Опанасович Крячко нагороджений орденами “Трудового Червоного Прапора”, Вітчизняної війни ІІ ступеня, “За мужність”, “За заслуги” ІІІ ступеня, медаллю “ім. Академіка Глушко” (за тривалу й завзяту працю по створенню космічної техніки) і 36-а медалями.
6 липня 2011 р. рішенням 8 сесії VІ скликання Харківської міськради присвоєно звання “Почесний громадянин міста Харкова” за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова.