Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Введено в обіг художній маркований конверт, присвячений 25-й річниці виведення радянських військ з Афганістану

Введено в обіг художній маркований конверт, присвячений 25-й річниці виведення радянських військ з Афганістану

Сьогодні в музеї-діорамі воїнів-інтернаціоналістів Харкова відбулося спецпогашення художнього маркованого конверта, присвяченого 25-й річниці виведення Радянських військ з Афганістану. Це один з багатьох заходів, які відбудуться в області в рік, проголошений Президентом Роком учасників бойових дій на території інших держав. У церемонії взяли участь учасник бойових дій в Республіці Афганістан, заступник голови ХОДА – керівник апарату Василь Хома, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов і голова Московського районного відділення Харківського міського Союзу ветеранів Афганістану Микола Овчаренко.

«Створення цього конверта – дуже хороша, цікава ідея. Але, в першу чергу, це пам'ять, яка житиме ще довго. Я думаю, ці конверти з марками стануть надбанням філателістів. Хотілося б, щоб якомога більше людей знало про Афганську війну. На жаль, у підручниках історії буквально двома реченнями йдеться про те, що з 1979 по 1989 рік радянські війська перебували в Демократичній Республіці Афганістан, а ось якою ціною дісталася нам ця війна, не згадується. Звичайно, необхідно, щоб молоде покоління знало про те, що була така війна, що всі ті, хто загинув, здійснили подвиг. Важливо, щоб вони цінували мир. Найважливіша задача афганців – нести мир нашій землі», – зазначив Василь Хома.

Перед спецпогашенням для гостей відбулася екскурсія у музеї, головне надбання якого – діорама, що детально зображає один з моментів Афганської війни. Її автор – харківський художник Михайло Сватула. Саме ця діорама представлена на лицьовій частині маркованого конверта.

Всього в УДППЗ «Укрпошта» був випущений тираж 528 тисяч маркованих конвертів, номінальна вартість одного – 2 грн. 35 коп. Такі конверти надійдуть у вільний продаж у всій Україні. Сьогодні в харківському музеї в пам'ять про 25-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану було погашено близько 3 тисяч конвертів. У майбутньому вони будуть представляти філателістичну цінність.