Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Афганістані

У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Афганістані

У Харкові з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан  на виконання завдань Президента України відбулося покладання квітів до меморіального комплексу загиблим в Афганістані. У заході взяли участь заступник голови ХОДА - керівник апарату Василь Хома, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков.

Після церемонії покладання присутні відвідали храм «Взыскание погибших», де настоятель храму отець Олександр провів молебень за загиблими. Такі молебні відбулися сьогодні в інших храмах Харківської області.

Довідка. Військово-політична спецоперація в Афганістані тривала з 25 грудня 1978 до 15 лютого 1989 року. Перші радянські військовослужбовці висадилися 24 грудня 1979 року поблизу Кабула, у лютому 1980 році контингент радянських військ в Афганістані досяг 58 тисяч осіб, а в середині 1980 року в Афганістан були введені додатково 16-а і 54-а мотострілецькі дивізії. 15 лютого виповнюється 22-та річниця виведення радянських військ з Афганістану.

Загалом у спецоперації в Афганістані взяли участь 160 тисяч українців, 3360 з них не повернулися додому, більш як 8 тисяч зазнали поранення, понад 100 тисяч перенесли складні захворювання. Залишились без синів 2729 матерів, 1982 батька, стали вдовами 505 молодих жінок, сиротами — 711 дітей. Після війни померло від ран і захворювань вп’ятеро більше «афганців», ніж загинуло, кількість інвалідів збільшилася в кілька разів.

В Харківській області в органах соціального захисту населення перебуаває на обліку майже 10 тисяч воїнів-інтернаціоналістів, з них 797 – інваліди війни.