Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські та техаські вчені розпочали роботу з виведення суперурожайних сортів пшениці

Харківські та техаські вчені розпочали роботу з виведення суперурожайних сортів пшениці

Харківські вчені разом із техаськими колегами вже розпочали роботу з виведення суперурожайних сортів пшениці. Вони обмінялися зразками озимини й посіяли їх на своїх полях. Про це розповів і інтерв’ю газеті «Слобідський край» директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації Євген Шаповал.

Він нагадав, що у вересні минулого року в Харківській області вп’яте проводився Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!». Під час нього Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва й інвестиційна компанія Sigma Bleyzer підписали на п’ять років Меморандум про співпрацю щодо створення наукового парку «Центр ефективного землеробства». Меморандум спрямований на збільшення обсягів виробництва та поліпшення якості сільгосппродукції шляхом залучення інвестицій.

«Зараз у польових умовах випробовуються нові сорти озимої пшениці. Для цього зразки насіння українських сортів відправили для апробації до США, і навпаки» – розповів Євген Шаповал.

Поки йде практична робота, сторони узгоджують установчі документи про створення спільного наукового парку. У рамках співробітництва передбачається, що Техаський університет допоможе науковому парку отримати сучасне обладнання, щоб займатися молекулярною селекцією на території України.