Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До початку 2014 року планується суттєво знизити розмір заборгованості по заробітній платі на підприємствах Харківської області

До початку 2014 року планується суттєво знизити розмір заборгованості по заробітній платі на підприємствах Харківської області

Про це повідомив сьогодні на підсумковій прес-конференції в ході Днів відкритості регіону в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «Розмір заборгованості із заробітної плати весь час змінюється. У 2010 році борги із заробітної плати становили 164,5 млн. грн., на 1 січня 2013 року вони вже були менше 89 млн. грн. Сподіваюся, за підсумками 2013 року заборгованість буде нижчою, ніж на початку року. Є запевнення в цьому керівників підприємств, зокрема, «Укроборонпрому», який є основним боржником з виплати заробітної плати – понад 50 млн. грн. Дуже хотілося б, щоб ми зовсім забули про таку проблему, як невиплата заробітної плати», – підкреслив він.

За словами губернатора, зарплатні борги є на підприємствах комунальної форми власності. Вони зумовлені тим, що в даний час не стабільно працює казначейство у зв'язку з нестачею коштів у бюджеті.

«Виплати спрямовані в першу чергу на оплату захищених статей, а робота комунальних підприємств оплачується зі спеціального фонду. Виходить, що в ньому знаходиться прихована зарплата. Будь-яка оплата, яка йде на комунальне підприємство, розщеплюється на заробітну плату, оплату електроенергії, поповнення оборотних коштів і всі ті потреби, які є у комунальників для того, щоб підтримувати об'єкти життєзабезпечення регіону в належному стані. Це серйозна проблема, ми з нею боремося, і намагаємося з наступного року вивести оплату працівників комунальних підприємств із спеціального фонду до загального, який оплачується набагато краще», – повідомив Михайло Добкін.

Також є затримки з виплати заробітної плати у підприємств приватної форми власності. Губернатор зазначив, що за всіма цими напрямками ведеться робота для того, щоб до кінця року з людьми максимально розрахувалися. При облдержадміністрації працює спеціальна комісія, яка займається зарплатними боргами, невиплатою заробітної плати займається прокуратура.

Теги