Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина готова до будь-яких викликів, пов'язаних з ускладненням епідеміологічної ситуації

Харківщина готова до будь-яких викликів, пов'язаних з ускладненням епідеміологічної ситуації

«Ситуація з захворюваністю на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області стабільна, керована і контрольована. Ми готові до будь-яких викликів, пов'язаних з ускладненням епідеміологічної ситуації», - підкреслив у ході засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

За його інформацією, для надання медичної допомоги може бути задіяний весь ліжковий фонд (понад 900 місць) закладів охорони здоров'я обласного підпорядкування, де надається медична допомога хворим на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, а також інфекційних відділень центральних районних лікарень області. Для надання спеціалізованої медичної допомоги дітям функціонує 410 ліжок (в загальній кількості ліжок), з них 250 ліжок у Обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні та 130 ліжок в районах області, дорослим - 240 ліжок в Обласній клінічній інфекційній лікарні та 235 в районах області.

На випадок надання медичної допомоги хворим з важким перебігом хвороби на базі Обласної клінічної інфекційної лікарні та Обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні розгорнуті 30 ліжок у відділенні інтенсивної терапії та реанімації, яке оснащене сучасною реанімаційною апаратурою.

При ускладненні епідемічної ситуації або виникнення епідемії грипу Департаментом охорони здоров'я ХОДА розроблений план перепрофілювання ліжок загально-лікувальної мережі. Цим планом передбачено поетапне розгортання ліжок для госпіталізації хворих на грип , а саме:
- при підвищенні захворюваності на грип на 30% задіяно 337 ліжок, в т.ч. 237 в районах області;
- при підвищенні захворюваності на грип на 50% планується задіяти 1130 ліжок, з них 785 ліжок у районах області.

«Таким чином, на випадок розвитку епідемії зі значним збільшенням кількості хворих у регіоні готові 2400 ліжок. В екстреній, критичної ситуації це кількість може бути збільшена до 5 тис. Але з досвіду минулих років і прогнозними оцінками державної санепідслужби ми не очікуємо такої ситуації», - підкреслив Олександр Галацан.