Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У прямому ефірі ХОД ТРК відбудеться тригодинний телемарафон, присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні

У прямому ефірі ХОД ТРК відбудеться тригодинний телемарафон, присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні

Сьогодні, 23 листопада, о 15:00 у прямому ефірі ХОД ТРК розпочнеться телемарафон, присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні. Триватиме він до 18:00. В рамках заходу планується зачитування уривків спогадів очевидців голодомору, показ уривку документальної стрічки, яка була знята ХОД ТРК у 1992 році «Спогади жінок, яким довелось перенести непрості випробування у житті», зачитування уривку з твору «Реквієм» В.Птушкіна.

О 16:00 у прямому ефірі транслюватиметься хід акції «Запали свічку», що відбуватиметься на площі Свободи.

Також планується спілкування з гостями в студії телеканалу. Зокрема, з істориком ХНУ ім.Каразіна Владиславом Майстренком, ректором Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, Народною артисткою України, заслуженим діячем мистецтв України, професором, кандидатом мистецтвознавства Тетяною Веркіною, професором Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського Анатолієм Гайденком, поетом, драматургом Леонідом Томою та поетом Ніною Виноградською.

Довідка. Пам'ятна дата встановлена згідно з указом Президента України № 1310/98 від 26 листопада 1998 року. Перейменовувалася в 2000 і 2004 роках, остаточно указом Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року встановлено назву «День пам'яті жертв голодоморів».

Голод 1932-1933 років став спільною трагедією країн колишнього Радянського Союзу. Він охопив основні зернові райони СРСР - Україну, Північний Кавказ, Нижнє і Середнє Поволжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західний Сибір і Південний Урал.

У ці роки на території Поволжя, Центрально-Чорноземної області, Північного Кавказу, Уралу, Криму, частині Західного Сибіру, Казахстану, України і Білорусі від голоду і хвороб, пов'язаних з недоїданням, загинуло близько 7 млн. людей. Причиною цьому були репресивні хлібозаготівлі, які значно погіршили важкі наслідки неврожаю 1932 року.