Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За два роки кількість осіб, які перебувають у Харківському слідчому ізоляторі, скоротилася практично в два рази

За два роки кількість осіб, які перебувають у Харківському слідчому ізоляторі, скоротилася практично в два рази

Про це сьогодні під час робочого візиту до Харківського слідчого ізолятору УДПтСУ в Харківській області заявив заступник голови Харківської ОДА Олег Анпілогов. За його словами, буквально 2 роки тому Президент України Віктор Янукович поставив завдання перед пенітенціарною службою, органами прокуратури і влади вжити всі максимально можливі в рамках закону України управлінські рішення, щоб докорінно змінити ситуацію в місцях позбавлення волі, слідчих ізоляторах та забезпечити належні умови перебування.

«Слідчий ізолятор Харківської області розрахований на перебування 2951 особи. Ще два роки тому він був переповнений. У ньому перебувало 3800 осіб, які знаходяться під слідством. При відсутності будь-яких можливостей розширити місця для проживання, створити належні умови було неможливо. Тому камери були переповнені, були порушення санітарних норм, люди часто хворіли вірусними респіраторними захворюваннями. Завдяки роботі, проведеній облдержадміністрацією, прокуратурою області та пенітенціарною службою було прийнято низку дуже важливих рішень. Зокрема, в системі пенітенціарної служби Харківської області в багатьох колоніях створені відділення слідчого ізолятора. Це дозволило розселити людей, які перебували у Харківському слідчому ізоляторі, що дозволило створити нормальні матеріально-побутові умови. У зв'язку з цим наприкінці 2012 року чисельність перебуваючих в СІЗО була скорочена до 2700 людей. На сьогоднішній день в харківському ізоляторі утримується 1491 особа», - сказав Олег Анпілогов.

Також він зазначив, що в багато чому на це вплинули норми чинного нового Кримінально-процесуального кодексу України. Слідчі і судові органи стали більш вибірково підходити до обрання такого запобіжного заходу як позбавлення волі. Почали працювати інші запобіжні заходи, які раніше були відсутні в нормативно-правовій базі України.