Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська публіка почує голос двох унікальних інструментів, загальний вік яких майже 550 років

Харківська публіка почує голос двох унікальних інструментів, загальний вік яких майже 550 років

Завтра, 20 листопада, о 18:30 в Органній залі Харківської філармонії відбудеться знаменна подія. У філармонії виступлять видатні музиканти: всесвітньо відомий педагог, австрієць українського походження Борис Кушнір і його учень, харків'янин, скрипаль-віртуоз Михайло Захаров. Музиканти зіграють на скрипках видатних італійських майстрів - Антоніо Страдіварі і Джузеппе Гальяно. Сьогодні в органному залі відбулася репетиція, під час якої музиканти зіграли окремі елементи програми. Борис Кушнір та Михайло Захаров виконають концерти для двох скрипок Йоганна Баха і Антоніо Вівальді у супроводі камерного оркестру Харківської обласної філармонії під керівництвом Юрія Янка.

«Я граю на скрипці Страдіварі вже більше 20 років. Мені її надав у 1993 році Національний банк Австрії за внесок у розвиток музичного мистецтва. Це дуже старий інструмент, але звучання у нього приголомшливе. Майже всі інструменти такого класу, які я бачу у колег, дуже добре збереглися, тому що за ними ретельно доглядають. Ці скрипки зріднюються з виконавцем, тому що вони нібито відчувають душу виконавця. Це, звичайно, диво, яке створив Страдіварі. У Харкові публіка підготовлена, тому, я думаю, слухачі гідно оцінять звучання скрипок Страдіварі та Гальяно і відчують, наскільки це чудові інструменти», - повідомив Борис Кушнір.

У свою чергу Михайло Захаров додав, що він на скрипці Гальяно грає два місяці і за цей короткий період часу вже встиг звикнути до неї.

«Коли я вперше взяв цю скрипку, у мене було таке відчуття, що вона співає, такого раніше у мене не було. Це прекрасний, оксамитовий італійський тембр. Скрипка як голос, вона співає. Граючи на ній, можна висловити дуже багато різних емоцій, набагато більше відкривається можливостей», - розповів Михайло Захаров.