Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина увічнює пам'ять героїв Великої Вітчизняної війни

Харківщина увічнює пам'ять героїв Великої Вітчизняної війни

Сьогодні Харківський обласний Комітет Міжнародної Української Спілки учасників війни провів урочисті збори - конференцію, присвячену Дню артилерії та ракетних військ. У ній взяли участь представники Генерального консульства РФ у Харкові, різних ветеранських організацій Харківщини: в'язнів фашистських концтаборів,  партизанів-підпільників, жінок-фронтовичок, дітей війни, а також молодіжних організацій.

У своїй доповіді голова Харківського обласного Комітету Міжнародної Української Спілки учасників війни Петро Конюшенко відзначив особливу значущість для результату Великої Вітчизняної війни успішного завершення Сталінградської битви і радянської артилерії, як головної вогневої ударної сили Червоної Армії.

19 листопада 1942 року розпочався контрнаступ радянських військ під Сталінградом. Саме успішне завершення Сталінградської битви стало корінним переломом у ході Великої Вітчизняної війни, завдяки якому почалося вигнання фашистських загарбників і звільнення окупованих ними територій України, Білорусі, Росії, Молдови, Прибалтики й усієї Європи. Указом Президії Верховної Ради СРСР 19 листопада було встановлено як День артилерії.

«Вся робота нашого комітету полягає в увічненні пам'яті героїв Великої Вітчизняної війни, затвердження правди її історії. Треба пам'ятати тих, хто переміг. Особливо сьогодні, коли ми відзначаємо низку переможних дат. Так, 2013-й рік був роком річниці Бєлгородсько-Харківської операції і визволення Харківщини. У 2014-му ми відзначатимемо 70-річчя визволення України, а 2015-й - ювілей Великої Перемоги. Саме сьогодні ми повинні нагадати молоді про значущість тієї Перемоги для всього світу і про тих, хто цю Перемогу кував. Ось мета і сенс усіх заходів, що ми проводимо», - сказав Петро Конюшенко.

Довідка. 19 листопада 1942 року потужні залпи радянської артилерії сповістили про початок Великої Сталінградської битви. Південно-Західний і Донський фронти одночасно перейшли в контрнаступ. 23 листопада передові частини Південно-Західного і Сталінградського фронтів замкнули кільце навколо угруповання фашистських військ. В оточенні опинилися 22 дивізії і 160 окремих частин, 330-тисячне угрупування ворога. 2 лютого 1943 року фашистські війська на чолі з фельдмаршалом Паулюсом оголосили про свою капітуляцію.