Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Захист прав пацієнта та медичного працівника - беззаперечний атрибут повноцінного та якісного функціонування системи охорони здоров’я

Захист прав пацієнта та медичного працівника - беззаперечний атрибут повноцінного та якісного функціонування системи охорони здоров’я

Як зазначив під час круглого столу «Модельна платформа консультування громадян стосовно права на охорону здоров’я» заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, діяльність місцевої влади відповідно до соціальних ініціатив Президента України спрямована, передусім, на модернізацію системи охорони здоров’я. «Ми прекрасно розуміємо, що правове поле, в умовах якого зараз працюють медики, потребує удосконалення, оскільки дуже багато норм українського законодавства декларують одне, а в дійсності це є дві різні речі. Тому наша діяльність спрямована на максимальне задоволення потреб наших громадян в отриманні медичної допомоги на всіх рівнях: від первинної ланки до академічних науково-дослідних інститутів», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, проект «Модельна платформа консультування громадян стосовно права на охорону здоров’я», який пропонують експерти з Ради Європи, передбачає підняття на абсолютно інший рівень правової підготовки пацієнта, який повинен знати, які він має права, як їх повинна захищати Всеукраїнська Рада захисту прав та безпеки пацієнтів, а також він повинен розуміти, що з іншого боку є медичний працівник зі своїми правами та системою захисту.

«Сьогоднішня подія - це перший крок на шляху до нового формату взаємовідносин лікарів та пацієнтів. Ми крокуємо в одному напрямі. Пацієнти мають бути підготовлені юридично, морально до захисту своїх прав. З іншого боку, ми не можемо допустити гри в одні ворота. Цей проект буде результативний лише у тому випадку, якщо паралельно з питанням захисту прав пацієнтів будуть підніматися питання захисту прав медичних працівників. Захист прав пацієнта та медичного працівника - це беззаперечний атрибут повноцінного та якісного функціонування системи охорони здоров’я в Україні», - підкреслив Ігор Шурма.