Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Одним з пріоритетних завдань влади є збереження прав національних меншин

Одним з пріоритетних завдань влади є збереження прав національних меншин

Про це на обласному радіо в програмі «Ранковий ексклюзив» розповіла заступник директора Департаменту масових комунікацій – начальник управління внутрішньої політики ХОДА Ольга Дутова. За її словами, на території Харківщини проживає 111 національностей та народностей. Кожна має свою культуру, мову, традиції, колорит. Аби зберегти права національних меншин, в Харківській області активно реалізується одне з завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, і задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин.

«Одним з пріоритетних завдань влади, як центральної, так і місцевої є збереження прав національних меншин, створення умов для відродження, збереження і розвитку культури представників нацменьшин, забезпечення системного підходу у вирішенні питань культурно-освітнього розвитку. Тобто, створення таких умов для мешканців Слобожанщини, які не є етнічними українцями, щоб вони почувалися як вдома, але і не забували своє етнічне коріння. Наприклад, більшість представників нацменьшин, які проживають на території Харківщини вже не одне покоління, своєю рідно мовою вважають українську або російську. А більшість з тих, хто проживає на території області нетривалий час, рідною вважають саме мову своєї національності», – повідомила Ольга Дутова.

Також вона додала, що Департаментом було організовано прес-тур ЗМІ до культурного центру Харківської обласної організації «Грузинське національно-культурне товариство "Сакартвело"».

«На прикладі цього товариства журналісти мали змогу на власні очі побачити, а потім показати та розказати своїм глядачам, читачам та слухачам, як діти різного віку вчать грузинську мову, співають пісні, навчаються національним грузинським танцям, вивчають культуру та географію свого народу. Хочу зазначити, що до таких шкіл та центрів на навчання з задоволенням приходять і етнічні українці. Тому долучитися до культури нацменьшин можна і відвідуючи різноманітні заходи і навчаючись в тому чи іншому центрі», – розповіла Ольга Дутова.