Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Диригенти італійської опери провели міжнародний майстер-клас для симфонічного оркестру «Віртуози Слобожанщини»

Диригенти італійської опери провели міжнародний майстер-клас для симфонічного оркестру «Віртуози Слобожанщини»

З 28 жовтня по 2 листопада у Харкові відбувався міжнародний майстер-клас диригентів італійської опери. Протягом шести днів диригенти з різних країн світу керували Молодіжним академічним симфонічним оркестром «Віртуози Слобожанщини». Майстер-клас проходив під патронатом Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Італійського інституту культури при посольстві Італії в Україні, Асоціації «Міжнародної оперної академії» (Accademia operistica internazionale) та Асоціації Головних Диригентів (Association chief conductor). Керував його проведенням професор Міланської консерваторії Даніель Аджіман.

На завершення музиканти та оперні співаки, які брали участь у майстер-класі, виступили на сцені Театрально-концертного центру разом із молодими харківськими віртуозами. Сім диригентів з Італії, Росії та України представили свої інтерпретації опери видатних авторів. Завершилася оперна феєрія вокальним номером у виконанні всіх учасників проекту – традиційної «Застольної» Джузеппе Верді.

«Дуже приємно, що ідею проведення майстер-класу підтримали на міжнародному рівні, – зазначив директор Департаменту культури ХОДА Дмитро Кузнєцов. – Таким чином оркестр отримав можливість порівняти свій творчий потенціал і отримати оцінку іноземних фахівців. У наших молодих музикантів ця можливість є».

У свою чергу Даніеле Аджіман підкреслив, що оркестри повинні вміти працювати з різними диригентами.

«Кожна нова людина за пультом вносить у музику своє читання, наче струмінь чистого повітря, хоча у провідних театрах світу є один головний диригент, котрий щодня працює з музикантами. Я кажу про Віденську, Берлінську, Лондонську опери, "Ла Скалу"», – сказав він.