Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулася публічна лекція, присвячена німому кінематографу 20-х років

Відбулася публічна лекція, присвячена німому кінематографу 20-х років

Сьогодні в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» в рамках проекту «Харьковская сирень Р.S.» відбулася друга публічна лекція кінознавця, члена Національної спілки кінематографістів України і гільдії кінознавців і кінокритиків Росії, кандидата мистецтвознавства Володимира Миславського. Лекція була присвячена «великому німому» кінематографу 20-х років минулого століття, його становленню і розквіту, різноманітним і яскравим течіям французького, німецького, російського кінематографа та Голівуду.

За словами Володимира Миславського, цей період відрізняє виникнення авангарду, в тому числі російського, який на заході називали «радянський авангард» і, безумовно, дуже видовищне комерційне кіно Голлівуду. Саме з початку 20-х років почалася експансія американського кіно, яке продовжується до цього часу.

«Німе кіно - це не тільки історія кінематографу, у нього і сьогодні можна повчитися певним творчим прийомам. Я б хотів відзначити в цьому плані творчість Басбі Барклі. Це ім'я взагалі невідомо в нашій країні, але якщо подивитися його мюзикли, то можна звернути увагу на те, що подібних зйомок за видовищністю, за красою досі ніхто не зміг повторити. У той час декораторське, операторське мистецтво тільки формувалося. Вперше з'явилися тіні, ось гра світла і тіні - це те, чому можна повчитися і сьогодні», - сказав Володимир Миславський.

Він додав, що по такому шляху йдуть деякі режисери-початківці. Один з них - Руслан Нікулін, чий фільм «Человечкин» отримав у 2010 році Гран-прі міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень».

Лекції Володимира Миславського традиційно проходитимуть по середах кожні два тижні. Третя його лекція буде присвячена кінематографу 30-х років - «Золотому віку Голлівуду» - величному мистецтву американського кіно.