Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина відзначила 69-у річницю визволення України від фашистських загарбників

Харківщина відзначила 69-у річницю визволення України від фашистських загарбників

Сьогодні на Меморіалі Слави в Лісопарку відбулося урочисте покладання квітів з нагоди 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників. У церемонії взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, заступники голови ХОДА Андрій Моченков та Євген Савін, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, представники облдержадміністрації, міськвиконкому, громадських організацій, ветерани, діти, студенти та духовенство.

Вони поклали до монумента Батьківщини-Матері вінки і квіти в пам'ять про загиблих. Учасники церемонії вшанували пам'ять воїнів-визволителів і всіх полеглих у Великій Вітчизняній війні хвилиною мовчання, було виконано державний гімн і дано рушничний салют. 69-й річниці визволення України було присвячено урочисте проходження колон курсантів різних родів військ. Урочистості завершилися панахидою за тими, хто боровся за свободу своєї Батьківщини і віддав за неї життя. 

«Сьогодні є можливість згадати всіх, хто віддав своє життя за звільнення України в ті страшні роки минулого сторіччя, коли з нашої землі був вигнаний фашизм, нацизм і все, що несло і сіяло смерть і руйнування. Ціною мільйонів життів вдалося відстояти свободу багатьох європейських держав, серед яких була і Україна. Звичайно, кожна людина у цей день згадує членів своїх сімей, які не повернулися з війни, які були поранені або просто були учасниками тих подій. І не важливо, воювали вони на фронті або працювали в тилу, роблячи все для Перемоги. Також сьогодні ми згадуємо всіх людей, які просто жили в той час, не зламалися, не йшли на службу до фашистського режиму, не змінювали свої переконання, а іноді ціною життя і здоров'я свого і своїх близьких наближали 9 травня 1945 року.

Скоро буде 70-та річниця визволення України. Але так влаштований світ, що іноді повертається те, проти чого воювали. Сьогодні розумні сили нашого суспільства повинні об'єднатися, щоб не допустити так званих націонал-патріотів з їх гаслами, з їх ідеями до керівництва невеликим населеним пунктом, областю, країною, тому що їх ідеологія веде до повторення того, що було в Німеччині напередодні 1940-х років і в страшні роки Великої Вітчизняної війни», - сказав після церемонії покладання квітів Михайло Добкін.

Довідка. 28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників, який було встановлено Указом Президента України № 836 від 20.10.2009 р. з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

Теги