Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 2015 року у Харківській області планують облаштувати 51 місцевий пункт пропуску через українсько-російський державний кордон

До 2015 року у Харківській області планують облаштувати 51 місцевий пункт пропуску через українсько-російський державний кордон

Сьогодні під час пленарного засідання сесії Харківської обласної ради депутати затвердили регіональну програму «Облаштування та реконструкції українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області» на період до 2015 року. Основною метою Регіональної програми є сприяння здійсненню заходів щодо забезпечення дотримання фізичними та юридичними особами правил прикордонного режиму у Золочівському, Дергачівському, Харківському, Вовчанському, Великобурлуцькому та Дворічанскому районах області.

Угодою між КМУ та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації визначено 51 місцевий пункт пропуску через українсько-російський державний кордон і спрощений пропуск громадян, які проживають у прикордонних районах Харківської та Бєлгородської областей. Всього у Харківській області Угодою визначено 14 місцевих пунктів пропуску у Золочівському районі, 2 - у Дергачівському, по 8 – у Харківському, Великобурлуцькому та Дворічанському, 11 – у Вовчанському районі.

Планується проведення значного обсягу робіт з виділення та правового оформлення земельних ділянок для розташування місцевих пунктів пропуску, розробки проектної документації і будівництва інфраструктурних об’єктів. Заходи у рамках Регіональної програми мають фінансуватися з обласного, місцевих бюджетів. Усього потрібно 6,9 млн грн. на три роки.

Приведення інфраструктури місцевих пунктів пропуску у відповідність з європейськими стандартами сприятиме протидії нелегальній міграції, покращенню криміногенної обстановки в прикордонних районах та області в цілому, розвитку добросусідських відносин між прикордонними регіонами Харківської та Бєлгородської областей та створенню сприятливих умов мешканцям прикордонних регіонів у спілкуванні та підтриманні родинних зв’язків, усуненню передумов до виникнення конфліктних ситуацій.

Довідка. Довжина українсько-російського державного кордону в межах території Харківської області складає 315,5 км. Зовнішня лінія державного кордону торкається шести районів Харківської області, а саме: Золочівського, Дергачівського, Харківського, Вовчанського, Великобурлуцького, Дворічанського.

У межах Харківської області на українсько-російському державному кордоні діють: 6 міжнародних пунктів пропуску: «Гоптівка», «Плетенівка», «Козача Лопань», «Тополі», «Харків-аеропорт», «Сокольники»; 4 міжнародних пункти контролю: «Харків-пасажирський», «Харків-сортувальний», «Куп’янськ-вузловий», «Куп’янськ-сортувальний»; 4 міждержавних пункти пропуску: «Одноробівка», «Вовчанськ», «Піски», «Чугунівка»; 4 місцевих пункти пропуску: «Журавлівка», «Стрілече», «Олександрівка», «Бударки».