Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всі служби Харківської області готові до ліквідації надзвичайних подій в зимовий період

Всі служби Харківської області готові до ліквідації надзвичайних подій в зимовий період

На полігоні Навчального центру Оперативно-рятувальної служби ГСЧС України в с. Ватутіне 23 жовтня відбулися тактико-спеціальні навчання на тему: «Дії органів управління та сил цивільного захисту Харківської області під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, характерних для осінньо-зимового періоду». Перед початком навчань перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб ознайомився з оснащенням та технічними можливостями формувань служб цивільного захисту області, оглянув парк техніки Навчального центру, пересувний пункт управління та пункт життєзабезпечення для постраждалого населення.

У ході навчань відпрацьовувався ряд надзвичайних ситуацій, виникнення яких найбільш ймовірно в зимовий період. У першу чергу це ліквідація снігових заметів на автошляхах та організація екстреної допомоги учасникам дорожнього руху, які опинилися у заметах. Була відпрацьована ліквідація аварії на системі магістрального теплопостачання населеного пункту, де була використана спеціальна техніка ДСНС – універсальний моторний обігрівач УМП-350, і ліквідація аварії на системах енерго- та газопостачання – були задіяні пересувні електростанції великої потужності.

Також були продемонстровані методи евакуації населення та організація забезпечення постраждалих продуктами харчування і гарячими напоями. Було відпрацьовано проведення рятувальних та аварійно-відновлювальних робіт на будівлях і спорудах, які постраждали внаслідок несприятливих погодних умов, організація піротехнічних робіт для підриву льоду з метою запобігання руйнування мостових споруд, і можливість надзвичайної ситуації на території населеного пункту у разі порушення цілісності дамби каскаду ставків.

Підводячи підсумки навчань, Валентин Дулуб зазначив, що всі підрозділи готові почати осінньо-зимовий період: служби дорожнього господарства, рятувальні служби, служби, пов'язані із гарантуванням безпеки людей, швидка допомога і медики.

«Сьогодні, пройшовши по всіх об'єктах і подивившись рівень підготовки, я можу відзначити: штаб знаходиться на місці, він працює, все те, що необхідно, і те завдання, яке ставилося для навчань, виконані. Хотілося б, щоб так само, як на навчаннях, ми працювали і під час ситуацій, які можуть виникнути під час зимового періоду. Найважливіше, що ми побачили – це чітка взаємодія між службами: все слідувало одне за іншим, тому що ця взаємодія розробляється штабом. Ми проводимо ці навчання для того, щоб закріпити вже вивчене, повторити його і далі готуватися до чергової зими», – заявив він.