Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ситуація з африканською чумою свиней має бути на постійному контролі

Ситуація з африканською чумою свиней має бути на постійному контролі

18 жовтня відбулася нарада, де обговорювалося посилення заходів щодо попередження занесення збудника вірусу африканської чуми свиней на територію Харківської області. У ході наради голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін повідомив, що на початку жовтня на території Дергачівського району стався випадок, який ставить під загрозу всі профілактичні заходи, що проводяться причетними службами щодо попередження африканської чуми свиней.

З 1 по 7 жовтня в приватному господарстві жителя села Безруки Дергачівського району загинуло 6 свиней. Трупи тварин він вивозив і скидав в очерет поблизу річки, а 10 жовтня поховав їх в 3 км від села. Про це стало відомо після того, як у Безруківську сільську раду надійшов анонімний дзвінок, але місцеве керівництво не вважало за потрібне інформувати про інцидент голову Дергачівської РДА та ветеринарну службу до повного встановлення фактів того, що сталося, і виявлення трупів. Загиблі свині і ті, що залишилися живими, були обстежені ветеринарною службою – причиною падежу виявилося харчове отруєння тварин.

«Я зараз звертаюся до голів районних державних адміністрацій та голів селищних рад. Когось з вас призначили на посаду, когось вибрали люди, і люди довірили вам організацію виконавчої влади на місцях, у тому числі – і захист від усього, що може становити загрозу життю або вести до втрати майна. Подумайте, що ви будете робити тоді, коли почнуть спалювати всю худобу в радіусі 20 км, що ви будете говорити людям? Уявіть, що могло б бути, якби у цих свиней виявили африканську чуму? У Харківській області ми багато чого не бачимо, але там, де були вогнища цього вірусу в сусідніх державах – населені пункти оточували військами і силою приводили у виконання інструкції. Горе людей не можна передати словами», – заявив Михайло Добкін.

Він нагадав, що ця тема стосується здоров'я та добробуту багатьох сімей, адже для багатьох приватне подвір'я – головне джерело харчування. Губернатор дав доручення провести роз'яснювальну роботу з населенням, а земельній інспекції, ветеринарній службі та екологам – проконтролювати всі підприємства Дергачівського району на дотримання вимог щодо запобігання африканської чуми свиней.

Теги