Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дні грецької культури в Харкові відкрилися фотовиставкою, присвяченою 100- річчю Першої Балканської війни

Дні грецької культури в Харкові відкрилися фотовиставкою, присвяченою 100- річчю Першої Балканської війни

Сьогодні в рамках святкування Днів грецької культури в Харкові у виставковому залі Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна відбулося відкриття фотовиставки «Балканські війни 1912-1913 рр. Посвячення: 100- річчя». У відкритті взяли участь представники управління внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій ХОДА, відділу з роботи з об'єднаннями громадян Харківської міської ради, вчені, громадськість.

Фотовиставку з нагоди 100-річчя Балканських війн підготувала Одеська філія Грецького фонду культури у співпраці з фотоархівом музею Бенаки на основі архівних матеріалів Аристотеля Ромаідіса. На фотографіях представлені сухопутні операції грецької армії та основні події Першої та Другої Балканських війн.

В експозиції представлено близько 130 фотографій, а також вказані інформаційні відомості з основних військових дій. Фотовиставка «Балканські війни 1912-1913 рр. Посвячення:100-річчя» триватиме до 28 жовтня.

За словами Георгія Майшмаза, голови Харківського міського товариства греків «Геліос», Дні грецької культури проводяться у Харкові вже в 12-й раз. У рамках цих днів можна буде познайомитися з давньогрецької історією, історією середніх віків, з фотомистецтвом, побувати на концерті, відвідати розмовний клуб грецької мови.

«Ми дуже давно співпрацюємо з Центральною науковою бібліотекою Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна. Нам близька і бібліотека, і саме місце. Тут навчається багато студентів, яким цікава і грецька культура, і історія, і філологія. Спільно з університетом ми починаємо проект «Афінські вечори». Це відкриті лекції з грецької культури, історії, міфології. Вони проходитимуть 2 рази на місяць, і перша лекція відбудеться 11 жовтня», - сказав Георгій Майшмаз.

Довідка. Харківське міське товариство греків «Геліос» було створено 19 жовтня 1989 року. На сьогоднішній день до нього входить понад 600 осіб.

У рамках Днів грецької культури в Харкові 11 жовтня відбудеться презентація спільного проекту ХНУ ім. В.Н.Каразіна та Харківського міського товариства греків «Геліос» «Афінські вечори», 13 жовтня - акція «Поки я пам'ятаю - я живу», 19 жовтня - лекція «Поширення раннього християнства в Північному Причорномор'ї і роль візантійського Херсона в процесі християнізації Русі», 26 жовтня - святкування державного свята Греції - Дня «Охі!», 2 листопада - відкриття фотовиставки пам'яті члена Національної спілки фотохудожників України, члена Творчого союзу художників Росії і Міжнародної федерації художників Єрошенка С.Г.